Túl sok a kávé? - A szív-tünetektől függ, sokat iszunk-e belőle

Túl sok a kávé? - A szív-tünetektől függ, sokat iszunk-e belőle

kávé fogyasztás
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 31. 14:15
A genetikai is szerepet játszhat a mennyiségben

A genetikai is szerepet játszhat a mennyiségben

Úgy tűnik, kevesebb kávé fogy azoknál az embereknél, akiket érintenek bizonyos szív- és érrendszeri tünetek – ilyen az angina és a fokozott szívdobogás is.

Ki ne ismerné a kávé jellegzetes illatát, zamatát? Érthető, hogy az ízt, a hangulatot mindenki szereti élvezni, ám nem biztos, hogy kockázat mellett is szívesen teszi - ezért leginkább koffeinmentes kávét iszik.

Egy új tanulmány mutatott rá a közelmúltban, hogy azok az emberek, akiknél szív- és érrendszeri tünetek – így angina vagy fokozott szívdobogás – okoznak kisebb-nagyobb gondot, kevesebb kávét isznak, teljesen kerülik azt vagy koffeinmentest választanak.

kave
Foto:123rf.com

Megfigyelési tanulmányok alapján a kávé védelmet nyújthat a szív-és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz, a Parkinson-kór és egyes rákok ellen is. A Trusted Source jövőbe tekintő tanulmányai – melyek hosszabb időn át követik nyomon a résztvevőket -, bizonyítékokkal is szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a legtöbb ember számára biztonságos a kávé fogyasztása és alacsonyabb halálozási rátával hozható összefüggésbe.

Egy új tanulmány azonban azt sugallja: a kis fekete szív- és érrendszeri egészségre vonatkozó, feltételezett egészségügyi előnyeinek némelyike nem teljesen pontos.

A koffein túlzott fogyasztása ugyanis – amelyet a kávé tartalmaz – olyan kellemetlen tünetek jelentkezésével járhat, mint a tachycardia (gyors pulzus nyugalmi állapotban) és fokozott szívdobogásérzés. A kávéivás mérsékelt, átmeneti vérnyomás-emelkedést is eredményezhet.

Foto:pixabay.com

Így talán nem meglepő, hogy a rendszeres kávéfogyasztók inkább rendelkeznek normális vagy alacsonyabb vérnyomással, mint azok, akik nem kortyolnak el napi egy vagy több feketét.

Ennek egyik magyarázata egyébként az, hogy a kávézóknál fiziológiai tolerancia alakul ki a koffein hatásaival szemben.

Mankó a kávéfüggőségben szenvedőknek. Milyen italok, és hogyan tudják helyettesíteni a kávét?

Az új tanulmány szerint azok az emberek, akiknél magas a szív- és érrendszeri betegségek genetikai kockázata, öntudatlanul is csökkentik a kávéivás mennyiségét, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket. A kutatás megállapította: a magas vérnyomással, anginával, aritmiával küzdők kevesebb kávét fogyasztanak, vagy koffeinmentes változatot kérnek.

A kutatók komoly bizonyítékot találtak arra, hogy egyes embereknek a genetikai érzékenysége, valamint szív- és érrendszeri betegsége vezetett csökkent kávéfogyasztáshoz.

reggeli_kave
Foto:123rf.com

Ez azt az alternatív magyarázatot is kizárja, miszerint a kevesebb kávé fogyasztása kiszolgáltatottabbá tette őket a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A tanulmányt az Adelaide-ben levő Dél-ausztráliai Egyetem kutatói folytatták le és a The American Journal of Clinical Nutrition Trusted Source szaklapban jelent meg.

„Akár sok, akár kevés kávét iszunk, vagy teljesen kerüljük a koffeint, tanulmányunk szerint döntéseinket a genetika vezérli, szív- és érrendszeri egészségünk védelme érdekében – mondta el Elina Hyppönen, az Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központ professzora, egyben a kutatás vezetője. – Ha a szervezetünk azt súgja nekünk, ne igyunk még egy kávét, annak megvan az oka. Hallgassunk rá, meg lehet bízni benne”.

A megfigyeléses tanulmányok eredményei könnyen kelthetik azt a hamis benyomást, hogy a kávé gátolja a magas vérnyomást és védi a szívet - a valóságban azonban a magas vérnyomással küzdők egyszerűen kerülik a kávét, mert a koffein kellemetlen tüneteket okoz náluk.

Foto:123rf.com

A tanulmány 390 435, 39-73 év közötti, fehérbőrű brit résztvevő információi alapján készült, akik beszámoltak kávéfogyasztási szokásaikról. A kutatók megmérték vérnyomásukat és pulzusukat, illetve rögzítettek minden szív- és érrendszeri tünetet.

A magas vérnyomással, anginával és aritmiával küzdők kevesebbet kávét ittak, mint akiknél ezek a problémák nem álltak fenn.

A szakemberek a Mendeli randomizációs statisztikai technika segítségével határozták meg, vajon a rendszeres kávéivás okozta a tüneteket, vagy a tünetek váltották ki, hogy az alanyok kevesebb kávét fogyasszanak. Ez a technika a genetikai variánsok véletlenszerű öröklődését tárja fel, amelyek növelik az ember kockázatát egy adott eredményre élete későbbi szakaszában. Itt a vérnyomás és a pulzus közötti összefüggés volt a kérdés, szokványos kávéfogyasztás esetén.

Az adatok elemzése során kiderült: egy adott genetikai változat megléte határozza meg, hogy az ember mennyi kávét iszik.

„Aki sok kávét iszik, genetikailag valószínűleg jobban tolerálja a koffeint, mint az, aki keveset fogyaszt. Ellenben, aki nem kávézik vagy koffeinmentes változatot részesít előnyben, hajlamosabb a kávé káros hatásaira és a magas vérnyomás kialakulására is” – szögezte le Hyppönen professzor.

Felmerül azonban a kérdés, vajon szerepet játszhat-e mindebben a pszichológiai hatás, amelyet egyes emberek tapasztalnak, amikor sok kávét isznak – például a szorongás és az izgatottság-érzés.

Fotó: 123rf.com

Mint Hyppönen professzor elmondta: bár erre nem irányult a vizsgálat, minden kellemetlen érzés, amelyet valaki a kávéivás után érez, csökkenti a vágyat arra, hogy újra ilyesmit fogyasszon.

Dr. Edo Paz, a K Health digitális alapellátási platform orvosa hozzátette: a túl sok kávé felfájást, szorongást, remegést, alvási nehézséget okozhat. Ami a szívet illeti, a túlzott koffein-fogyasztás szívdobogást, az arra fogékony egyéneknél pedig bizonyos szív-eseményeket, például rendellenes szívritmust válthat ki. Fogyasszuk tehát mindig okosan.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.