Napi öt gramm só – csupán ennyit ajánl a WHO

só mennyisége
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 06. 13:37
Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére. A szervezet napi öt grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.

Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére. A szervezet napi öt grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.

Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással.

A túl sós ételek nincsenek jó hatással egészségünkre – ne sózzunk valamit csak azért, hogy érezzük a só ízét! Vannak viszont ételek, amelyekről nem is sejtjük, mennyire sósak.

Számos gazdag országban, de egyre inkább az alacsonyabb jövedelmű országokban is a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is – figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.

webmd.com

A nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig egy olyan ásványi anyag, amely szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a hatóságoknak olyan irányelveket kell kialakítaniuk, amelyek csökkentik a sófogyasztást, emellett fel kell világosítaniuk az embereket a helyes táplálkozásról.

A főigazgató hozzátette, hogy az élelmiszeriparban valamint az üdítőital-gyártásban vissza kell fogni a felhasznált só mennyiségét.

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az étel- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon.

LIFESTYLE: The amount of salt to consume per day for good health. -https://t.co/kgRachCvkHpic.twitter.com/vM31yi5QQ9

— AgricToday (@Agricday)March 1, 2021

Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak, globálisan az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.

A magas nátriumbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is - közölte a szervezet.

Foto:123rf.com

A WHO azt ajánlja, hogy az emberek naponta kevesebb mint 5 gramm sót fogyasszanak (vagy kevesebb mint 2 gramm nátriumot).

A nemzetközi szervezet 2013-ban kitűzött globális célja az volt, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkenjen a lakosság átlagos sófogyasztása. „A világ jelenleg nem halad jó úton, ennek a célnak az elérésében" – figyelmeztetett a főigazgató.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.