Mi a különbség a dióvajak között?

vaj
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 09. 13:33
Milyen értékes tápanyagokat fogyaszthatunk velük?

Milyen értékes tápanyagokat fogyaszthatunk velük?

A dióvajak ízletes rágcsálnivalók és egészséges zsírokat tartalmaznak, vagyis határozottan ajánlott ételek. Mi a különbség azonban köztük, milyen értékes tápanyagokat rejtenek?

Ha eddig még nem fogyasztottuk őket, érdemes próbát tennünk a dióvajakkal! Természetesen csak akkor, ha nem szenvedünk dióallergiától. Azoknak, akik nyugodt szívvel ehetik ezeket az ízletes csemegéket, érdemes tudniuk, milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak a dióvajak.

Ezek a kenhető finomságok nemcsak jó zsírokkal látnak el minket. Segíthetnek a fogyásban, magas a fehérje- és a rosttartalmuk, valóságos antioxidáns-bombák, nagy mennyiségben rejtenek magnéziumot. Hozzájárulnak a koleszterinszint kordában tartásához, segítenek megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget - utóbbi kontrollálásában is nagy szerepet játszanak.

Lássuk azonban, miben különböznek egymástól a legnépszerűbb dióvajak.

1.Mandulavaj: az egyik leggyakoribb típus a földimogyoróvaj után. Kiváló B7-vitamin forrás, melyet biotin néven is ismerhetünk. Ez a tápanyag nélkülözhetetlen a szervezetben, mert segíti az elfogyasztott zsír, cukor és protein feldolgozását. Hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához és egészségessé varázsolja a bőrt.

mogyorovajas_kes
Foto:pixabay.com

2.Brazil dióvaj: ez a dióvajféle tökéletes szelénforrás, mely folyamatosan támogatja a pajzsmirigy működését, segítve a szervezetnek a genetikai anyag (DNS) előállításában – de az immunrendszert is javítja. Kutatások alapján védi a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros részecskéktől is. Érdemes fogyasztani ezt a dióvajat, mert aki kevés szelént visz be szervezetébe, annál valószínűbb a rákbetegség kialakulása.

3.Kesudióvaj: a kesudió valójában nem dió - hanem egyfajta almamag. Maga a gyümölcs rendkívül értékes csemegének számít Brazília tengerparti területein, ahol nagy mennyiségben terem. Akár diófélének, akár magnak nevezzük, kiváló rézforrás, melyre szervezetünknek szüksége van a szövetek és a vér táplálásához, valamint az energiatermeléshez. A kesudióvaj antioxidáns-tulajdonságokkal is rendelkezik, amely védi sejtjeinket a károsodástól.

Foto:pixabay.com

4.Sima dióvaj: a dió a szívre nézve egészséges Omega-3 zsírsavak egyik legjobb, nem állati eredetű forrása. Elsősorban az alfa-linolénsav (ALA) nevű típussal látja el a szervezetet, amely más Omega-3 típusok építőkövének tekinthető. A dióvajat nem feltétlen könnyű boltokban megtalálni, de akár otthon is elkészíthető élelmiszer-feldolgozó gép segítségével.

A mogyorókrémsokunk egyik kedvenc édessége, az evésen kívül azonban minimum nyolcféle egyéb módon is fel lehet használni. Ki hinné, hogy a mogyoróvaj jó bőrápolónak és elveszi a halszagot?

Hogyan kerüljük el a penészedést?

A diófélék néha penészednek és ez a dióvajban is megjelenhet. Az egyik penészféléből aflatoxin keletkezik, amely akár májrákot is kiválthat. Az élelmiszer-feldolgozás szabályainak köszönhetően ezeket ellenőrzik.

Meleg, párás éghajlaton azonban gondot jelenthet a diófélék és a dióvaj tárolása. Ha dióvajat készítünk, tartsuk a diót hűvös, száraz helyen – minden olyan darabot pedig, amelyik penészes, ráncos vagy elszíneződött, dobjunk ki. A diófélék fagyasztóban tárolásával szintén elkerülhető a romlás.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.