Készítsünk magunknak ízesített vizet!

innivaló
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 22. 13:33
Amióta rendszeresen futok, több vizet iszom. Bár a víz a maga egyszerűségében tökéletes szomjoltó sport közben, az egészséges ízesített változat még egy kicsit tökéletesebb.

Amióta rendszeresen futok, több vizet iszom. Bár a víz a maga egyszerűségében tökéletes szomjoltó sport közben, az egészséges ízesített változat még egy kicsit tökéletesebb.

Hogyan készítsünk ízesített vizet?

Nincs futás ivás, vagyis folyadékpótlás nélkül. Na, nekem ez okozza a legnagyobb nehézséget, illetve kihívást. Eleget inni. Normál, hétköznapi üzemmódban sem vagyok képes annyi folyadékot magamba tölteni, amennyi a minimálisan elfogadott lenne, futás közben és főleg után pedig ennek a mennyiségnek a többszörösét kéne meginnom. Nekem ez felér egy kínzással.

A minap, amikor vásárláshoz készülődve benyúltam a hűtőbe, hogy a táskámba tegyem a boltban vett ízesített vizet, nehogy felforrjak az aszfalton a kánikulában, eszembe ötlött, hogy miért is nem ilyet viszek futáshoz. A válasz igen egyszerű: mert mindennapi fogyasztáshoz drága és amúgy is ipari. De a kérdés csak nem hagyott nyugodni. Feltúrtam a netet és rájöttem, hogy nincs egyszerűbb, mint egészséges ízesített vizet készíteni otthon friss gyümölcsökből, zöldségekből és zöldfűszerekből.

Az ízesített vizek készítésénél a legfőbb szabály, hogy nincs szabály. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik hozzávalóból mennyi kell, hogy az ízlésének legmegfelelőbb szomjoltót kapja.

Foto:123rf.com

A legjobb hatást akkor érhetjük, ha a felhasznált gyümölcsöket kicsit összepréseljük, hogy minél jobban ki tudják engedni a levüket, a zöldfűszereket pedig a kezeink között óvatosan összemorzsoljuk a fokozott ízhatás kedvéért. Ha összeválogattuk a gyümölcsöket és fűszereket,öntsük nyakon őket friss vízzel és tegyük a hűtőbe az üveget néhány órára, hogy kellően összeérjenek az ízek. Minél hosszabb ideig áznak a hozzávalók a vízben, annál intenzívebb, karakteresebb lesz a vizünk ízvilága.

Citrusok használata esetén érdemes meghámozni a gyümölcsöt, így elkerülhetjük a vízben felbukkanó kesernyés ízt. Ha levendulavirágot vagy színes egész borsot használunk ízesítéshez, érdemes teatojást használni a későbbi kellemetlenségek – amelyeket az apró, úszkáló fűszernövények okozhatnak – elkerülése végett.

A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Betegségek, fertőzések állhatnak a háttérben.

A házi készítésű ízesített vizek körülbelül egy hétig állnak el a hűtőben, légmentesen zárodó palackban. Nyugodtan utántölthetjük az elfogyasztott folyadékot, de ne felejtsük el, hogy a gyümölcsöket és a fűszereket is érdemes pótolni, frissíteni. Egy hét után inkább készítsünk új adagot friss hozzávalókból.

Variációk ízesített vízre

Nagyon sokféle párosítás létezik, nekemöt fő kedvencem van.

  • grapefruit-narancs-citrom-lime-friss mentalevél
  • kiwi-uborka
  • grapefruit-rozmaring
  • friss gyömbér-körte-vanília rúd-egész fahéj
  • uborka-friss mentalevél

Ha szeretél más ízkombinációkat is kipróbálni, íme néhány ötlet:

  • szőlő-citrom-petrezselyem
  • eper-citrom-friss bazsalikomlevél
  • narancs-áfonya
  • sárgadinnye-friss bazsalikomlevél
  • áfonya-levendula
  • alma-egész fahéj
  • görögdinnye-jalapeño
  • őszibarack-egész vaníliarúd
  • málna-rózsaszirom
  • mango-friss mentalevél
  • sárgarépa-friss gyömbér-citrom-alma
  • meggy-citrom-friss mentalevél
  • narancs-egész fahéj-friss gyömbér
  • ananász-friss mentalevél
  • eper-egész vaníliarúd
  • őszibarack-levendula
  • vérnarancs-friss mentalevél
  • eper-friss rozmaring
  • őszibarack-friss zsálya

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.