Rákmegelőzés vitaminokkal? - 1. rész

Rák
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 14. 19:35
Az amerikaiak tízmilliói azon dolgoznak, hogy megelőzzék a rákos megbetegedéseket azáltal, hogy étrendkiegészítőket és funkcionális élelmiszereket fogyasztanak.

Az amerikaiak tízmilliói azon dolgoznak, hogy megelőzzék a rákos megbetegedéseket azáltal, hogy étrendkiegészítőket és funkcionális élelmiszereket fogyasztanak.

Az egészséges étrend fontossága a rákmegelőzésben

A tavaly 18 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban táplálékkiegészítőkre azért, hogy elejét vegyék a ráknak. A közép korosztályúak rekord mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövényeket vásárolnak, annak érdekében, hogy megelőzzék az olyan krónikus betegségeket, mint a rák, a szívbetegség, acukorbetegség, a csontritkulás és az Alzheimer-kór.

A „rákipar” szóvivői azt állítják, hogy a táplálkozásnak nincs köze a rák kialakulásához. Ez nevetséges. Dr. Daniel W. Nixon a New York-i Rákmegelőzési Intézet elnöke szerint „a vitaminok és az ásványi anyagok többé-kevésbé haszontalanok a rákmegelőzést illetően”.

Az efféle megállapítás jellemzi a „rákipart”. Szerintük nincs kapcsolat a táplálkozás és a rák kialakulása között. Megdöbbentő az egészségügyi szakemberek tudatlansága ezen a téren.

Foto:123rf.com

Rákkeltő élelmiszerek

Az tény, hogy a ráknak köze van a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz, az élelmiszerekhez és a táplálkozáshoz. Valójában a legtöbb rákos megbetegedést a rákkeltő élelmiszerek és élelmiszer-adalékok okozzák, ilyenek a nátrium-nitrát, a nátrium-glutamát, a hidrogénezett olajok, a mesterséges élelmiszerszínezékek és a különböző vegyitartósítószerek. Kapcsolat van a rák és a finomított élelmiszerek között, ez azt jelzi, hogy a fehér kenyér, a gabonapelyhek, a keksz és a pékáru is elősegítik a rák kialakulását.

Az élelmiszer-adalékanyagok rákkeltő hatása bizonyított. Ezek a mérgező összetevők az első számú okozói a rákos megbetegedéseknek az Egyesült Államokban - és más, fejlett iparral rendelkező országban. Figyelmen kívül hagyják azt a tényt is, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhető, vagy akár kezelhető lenne a rák. Valójában a nyugati megközelítés a rák kezelését illetően téves, és a vizsgálati eredmények magukért beszélnek.

Fotó: 123rf.com

Most lépjünk tovább. A vitamin és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítők és a funkcionális élelmiszerek, mint pl. a szójatermékek valóban megakadályozzák és gyógyítják a rákot?

Szedhetünk ilyeneket, de ha nem iktatjuk ki az étrendünkből a rákkeltő anyagokat, akkor mindhiába. Meg kell gondolni a rák kockázatát. Vegyünk képzeletben egy hagyományos mérleget, a bal oldali serpenyőbe tegyük azokat az élelmiszereket és italokat, amelyeket rákkeltőnek tartunk. A legtöbb amerikai olyan élelmiszereket fogyaszt, amelyek a baloldali serpenyőbe kerülnek, és amelyek rendkívül magas kockázatot képviselnek. Más szóval a mérleg erősen a bal oldalára billent.

A rák kapcsán mindenki összerezdül, mert sajnos sokak érintettek, akár a könyezetében elők miatt. A félelmek a tévhitekből is adódhatnak.

A jobb oldali serpenyőbe tegyük a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a gyógynövényeket, az egészséges élelmiszereket és egyéb anyagokat, amelyek megakadályozzák a rák kialakulását. Ha a jobb oldali serpenyőbe annyi anyag kerül, amennyi ellensúlyozza a rákkeltő anyagokat, akkor az eredmény nulla pont. Ezen a ponton kicsi az esélye annak, hogy valaha is rákot diagnosztizáljanak, de még nem 100%-os a védelem.

Most ha a baloldalról eltávolítod az összes rákkelőt élelmiszert, és ki is iktatod azokat az étrendedből, akkor a mérleg nyelve jó irányba mutat. Most már a rákmegelőzésen van a hangsúly.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.