Eszedbe jutott valaha egy virágba borult cseresznyefa láttán, hogy milyen finom likőr készülhetne azokból a szirmokból?
Esetleg egy juharfa mellett elsétálva gondoltad volna, hogy valahol vodkát gyártanak a nedveiből? Ha a válaszod egyértelműen nem, viszont érdekelnek az ilyen jellegű különlegességek és szívesen megkóstolnád a nem hétköznapi alapanyagokból készült alkoholos nedűket is, akkor most a legjobb helyen jársz.
Az alkohol általában hozzátesz az elhízás problémájához, milyet érdemes inni, ha nem akarsz hízni?
Egy növényt számos dologért lehet szeretni. Ékesíti a kertet, finom illatú virágai vannak, ízletes gyümölcsöt terem, árnyékot ad vagy éppen alkoholt lehet készíteni valamelyik részéből.
Bár alapvetően a kék agavé a tequila nélkülözhetetlen alapanyaga, ugyanakkor e növény más típusából is készül alkoholos ital. Ugyanis amikor növényből kinyert nedvek erjedésnek indulnak, egy egészen furcsa, ugyanakkor különleges ital készül, a mezcal. Ezt a nedűt annak idején az aztékok is előszeretettel fogyasztották és máig fellelhető bizonyos helyeken. Később ennek utóda lett a tequila, amely végül sokkal nagyobb népszerűségre tett szert mint az elődje. A hiedelmekkel ellentétben a mezcal az, amely üvegében előfordulhatnak a növényen élő kukacok, míg a tequilába legfeljebb a turisták kedvéért kerülhet bele olykor a sokak számára nem túl ínycsiklandó állat.
A Japánból származó Sakura likőr egyik fontos alapanyaga a cseresznyefa virága. Maga az elnevezés egyébként a nemzet egyik legfontosabb tavaszköszöntő ünnepére utal, amely az újjászületést szimbolizája. Ilyenkor rendszerint a „Cherry blossom” névre hallgató koktélt fogyasztják, amelybe a szirom likőrből is kerül. Kifejezetten édeskés íze van, így kevésbé érezni benne az alkoholt. Éppen emiatt ajánlott mértékkel fogyasztani.
Igen kevesen gondolják, hogy a méretes virágokkal pompázó hibiszkusz nem csak teaként kiváló, de likőr ízesítésére is használható. Sőt, Mexikóban az egyik tequila fajta alapanyaga is, amely különleges vörös színben pompázik és igazán ízletes. Az Ázsiában őshonos növény rengeteg antioxidánst tartalmaz, így kifejezetten egészséges még szeszes ital formájában is.
Bár a juharszirup közkeletű népszerűségnek örvend, a cukorjuhar nedvéből készült vodka különlegességet kevesen ismerik. A Vermont Gold Vodka névre hallgató ital édes, így a hölgyek is előszeretettel fogyasztják.
Bár nem a főalapanyaga az ánizsmag a török Raki névre hallgató italnak, nélküle mégis elkészíthetetlen a szőlő párlat, amely igen magad, 65%-os alkoholtartalommal bír. Nem mindennapi íze hűsítően hat a legforróbb nyári napokon is.
Dél-Korában az azálea nem egyszerű dísznövény, ugyanis speciális eljárás segítségével nagyon népszerű alkoholos italt készítenek belőle. A rizs és a virág találkozásából két fermentáció után készül el a likőr, amely összesen száz napot vesz igénybe. Az első eljárás ugyan csak hét napos, a második viszont hetvenöt napot vesz igénye. Ez kiegészült még a két hetes érlelési időszakkal is. Vagyis bár sokat kell rá várni, minden bizonnyal megéri.
Ez a dél-afrikai különlegesség mindössze 17%-os alkoholtartalommal bír. A marula az a gyümölcs, amely ha megerjed a napon, bizony felszabadul benne némi alkohol és akár az azt fogyasztó állatok is könnyen becsiccsentenek tőle. A fa, amin terem, akár 18 méter magasra is megnőhet, a termésnek pedig a húsa és a magja egyaránt fogyasztható. Nem kérdés tehát, hogy ezek után szeszes ital alapanyagaként is használják.
Láthatod, hogy milyen sokféle különleges növény létezik, amelyekről nem is gondolná az ember, hogy alkoholos ital alapanyagként is megállják a helyüket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.