Egy spanyol tanulmány szerint az antioxidánsok jelentős szerepet játszanak a spermaminőség alakulásában.
A tanulmány eredményei szerint "a jó spermaminőséggel rendelkező férfiak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak (több vitamint, folsavat és rostot, és kevesebb fehérjét és zsírt), mint az alacsony spermaminőséggel rendelkező férfiak" -nyilatkozta Jaime Mendiola vezető szerző, a Murcia Egyetem kutatója. A főként zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok csökkentik a spermaminőséget befolyásoló oxidatív stressz szintjét, és javítják a spermiumkoncentrációt illetve mobilitást.A tanulmányban 61 férfi vett részt; 30 közülük termékenységi problémával küzdött, 31-nek viszont nem voltak ilyen gondjai.
Ugyanennek a kutatócsoportnak egy korábbi tanulmánya azt mutatta, hogy "a nagy mennyiségű húst és teljes, zsíros tejtermékeket fogyasztó férfiaknak alacsonyabb a spermaminősége, mint a több gyümölcsöt, zöldséget és sovány tejtermékeket fogyasztóknak" -mondta Mendiola. A tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy "a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók nagyobb mennyiségű antioxidánst visznek be, és ez a legfontosabb" - nyilatkozta a kutató. - "Az egészséges étrend nem csak a betegségmegelőzés kiváló módja, hanem a spermaminőséget is befolyásolhatja illetve javíthatja."
A kutató hozzátette, hogy "egyelőre nem tudjuk pontosan, mi a különbség a között, hogy valaki természetes formában viszi be ezeket a vitaminokat, illetve valamilyen étrendkiegészítő formájában. Az Egyesült Államokban tervezett kutatásokban (ahol a vitaminok tabletta formájában történő fogyasztása nagyon elterjedt) a kiegészítők szerepét fogjuk vizsgálni."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.