Hogyan készül és mire jó a pisztácia vaj?-recepttel

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 09. 15:25
A pisztácia vaj egy közismert vajfajta, melyet a pisztácia magvából készítenek. A pisztácia egy ízletes étkezési dió, melyet több desszert elkészítéséhez is használnak. Nézzünk néhány pisztácia vajból készült receptet.

Hogyan készítsünk pisztácia vajat?

Apisztácia faegy kisméretű fa, mely az ázsiai országokban, Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban és Törökországban őshonos. Egy aprócskaétkezési dió, melyet az előbb említett országban termesztenek. Tudományos nevénPistacia vera, apisztáciaa fa termése, csonthéjas gyümölcs, mely egy meghosszabbodott, ehető magot tartalmaz. A héja nagyon kemény, fehéres színű, a mag mályvaszínű és zöld húsú. Jól ismert különleges íze kissé kesernyés és csípős. Számos sütemény készíthető pisztácia felhasználásával, de használják díszítésnek is frissen vagy sülve.A szárított pisztácia az egyik legfinomabb száraz gyümölcs. A pisztáciából vajat is készítenek, mely szintén nagyon sok étel készítéséhez használható. A következőkben megtudhatjuk, hogyan készül a pisztácia vaj.
Pisztácia-vaj-recept Foto:edenkert.hu
  • Apisztáciamagját általában egészben, frissen, sülve vagy sózva fogyasztjuk.
  • A vajat is a magokból készítik, mely szintén megőrzi a pisztácia különleges ízét.
  • A pisztácia nagyon egészséges, és nagyon sok tápanyagot tartalmaz, melyre testünknek nagy szüksége van. A pisztácia vaj 577 kalóriát tartalmaz, melyből 20,7 mg protein, 46 mg zsír, 2 mg rostanyag, továbbá tartalmaz még kalciumot, vasat és E vitamint. Mivel a pisztácia vaj ilyen sok egészséges tápanyaggal rendelkezik, érdemes megtudni, hogyan készül, és mi mindent lehet belőle készíteni.
Az alábbiakban ízletes pisztácia vajas recepteket olvashatunk.

Pisztácia vaj recept

Hozzávalók
  • ¼ csésze aprított pisztácia
  • 1 csésze puha vaj
  • 1 evőkanál őszi vagy sárgabarack zselatin por
  • ¼ csésze méz
A pisztácia vaj elkészítése Vegyünk egy kis tálat, tegyük bele a vajat, a zselatin port és a mézet. Habverővel addig keverjük, amíg sima és puha nem lesz. Tegyük bele a pisztáciát és keverjük jól el. Miután összekevertük, le is darálhatjuk a készítményt. Tegyük légmentes edénybe, és használat előtt 1 hónapot tartsuk a hűtőszekrényben. Így fokozhatjuk a pisztácia vaj csípős, erős ízét.

Pisztácia vajas sütemények

Pisztácia-vajas-sütemények Foto:edenkert.hu
Hozzávalók
  • 2 csésze liszt
  • 2 csésze nyers, sótlan, őrölt pisztácia
  • 340 g vaj
  • 1 csésze porcukor
  • 1 nagyobb méretű felvert tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só

A pisztácia vajas sütemény elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180ºC-ra. Vegyünk egy nagyobb tálat, tegyük bele a lisztet, sót és a sütőport, majd adjuk hozzá az őrölt pisztáciát. Miután jól elkevertük, tegyük félre a keveréket. Egy másik tálban elektromos habverővel verjük fel a vajat, a vaníliát és a cukrot, amíg krémes, halványsárga krémet nem kapunk. Körülbelül 5 percet keverjük, majd adjuk hozzá a tojást, és folytassuk a keverést. Mikor a krém könnyűvé válik, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és készítsünk egy puha, krémes tésztát. Papírtölcsér segítségével kis rózsákat nyomkodunk, és addig sütjük, amíg széleik világosbarna színt nem kapnak, kb. 15 percet. Ezután kihűtjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk. Apisztácia vajkitűnő hozzávalója nagyon sok receptnek, mivel nemcsak finom, hanem egészséges is. Éppen ezért érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, és esti harapnivalóként ezt felszolgálni az egész családnak. Új lehetőség bukkant fel a merevedési zavarral küzdők számára. Friss tanulmányok szerint, a pisztácia – egyéb jótékony hatásai mellett – segíteni tud ezen a kellemetlen problémán is. https://napidoktor.hu/blog/merevedesi-zavarra-pisztacia/
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.