Kicsi körte a máj alatt
Az epehólyag a máj jobb lebenye alatt elhelyezkedő, körte alakú szerv. Fő funkciója a máj által termelt epe raktározása.
Magyarországon a lakosság csaknem 15-20%-a érintett epeproblémákban, különösen az idősebb korosztály tagjai, a túlsúllyal/elhízással küzdők és a hölgyek.
Az epe 80%-a víz, 20% az „egyéb” összetevő: kisebb részt jellegzetes, barnássárga színű epefesték, nagyobb részt koleszterinből létrejövő epesavak. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsírokemésztésénekfolyamatában. Csak hát ami elromolhat, az sajnos el is romlik. Az epebetegségek kialakulásának nagy részéért pedig az epekövek felelősek.
A nyugati országokban a legjellemzőbb akoleszterinkövekkialakulása. Az epesavak normális körülmények között képesek a koleszterint oldott formában tartani, de ha túl sok kolszeterin termelődik a májban, vagy túl kevés epesav van az epében, a koleszterin köveket alkotva kiválik az oldatból. A koleszterinkövek különösen gyakorik hölgyek körében, de összefüggésben állnak az elhízással, valamint a nem jól megválasztott, extrém alacsony kalóriabevitelű (azaz koplalásos) diéták alkalmazásával is. A terhesség, a családi halmozódás, a szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavarok szintén fokozzák a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát.
Apigmentkövekritkábban fordulnak elő, genetikai tényezőkön kívül a vörösvértestek fokozott mértékű szétesése, epepangás, fertőzések, alkoholos májzsugor játszhat közre a kialakulásukban.
„Néma” epekőneknevezzük azokat a köveket, amelyek semmiféle panaszt nem okoznak, ezek nem igényelnek kezelést – amíg el nem mozdulnak a helyükről. Ha megmozdulnak és rossz helyre kerülnek, a korábban „néma” kövek komoly tüneteket és szövődményeket okozhatnak. A leggyakoribb szövődmények közé tartozik az epehólyag-gyulladás és az epepangás, sárgaság. A legrosszabb esetben a kő elzárja a Vater-papilla területét, eltorlaszolva ezzel a hasnyálmirigy kivezetőcsövét is, hasnyálmirigy-gyulladást okozva.
Képződésük helye szerint az epekövek kialakulhatnak az epehólyagban vagy az epeutakban. Az epeutak köveit minden esetben el kell távolítani, akkor is, ha nem okoznak tüneteket.
Az epebetegség diétája két,egymástól jól elkülöníthetőszakaszból tevődik össze.Közvetlenül epekőroham után 1-2 napig teljes koplalás javasolt,csak folyadék fogyasztható. Inni viszont muszáj, minél többet, ha kell, kortyonként. A folyadék lehet szénsavmentes ásványvíz, gyengére főzött tea, friss, szűrt almalé, sárgarépa leve stb. A 2-3. naptól megpróbálkozhatunk a szénhidrátok fogyasztásával: főtt burgonya, háztartási keksz, pirítós, pászka, főtt rizs, nyáklevesek, főtt sárgarépa stb. Később a gyümölcskompótok, zöldségpürék mellett a fehérjék fogyasztása is elkezdődhet: párolt vagy főzött húsok, zsírszegény tejtermékek formájában.Körülbelül az 5-6. naptól lehet visszaállni a továbbiakban részletezésre kerülő, panaszmentes epebetegek számára megfelelő diétára.
Ha valaki egyszer már megélt epekőrohamot, mindent el fog követni, hogy a jövőben elkerülje azt. Ebben nagy segítséget nyújt a helyesen megválasztott étrend.A diéta célja a hirtelen jött görcsös rohamok elkerülése, valamint – az epepangás elkerülése céljából – az epe gyakori kiürülésének elősegítése. Ezen célok elérésében egyzsírszegény, durva rostoktól mentes, fűszerszegény étrend segítminket leginkább. Milyen szempontokat kell ehhez érvényesíteni a gyakorlatban?
A továbbiakban konkrét élelmiszercsoportok megítéléséhez szeretnék szempontokat nyújtani. Vágjunk is bele!
Aközönséges cickafarkfűnemcsak a női bajokon segít, hanem az epetermelés mértékét is fokozza. Azapróbojtorjánteát a népi gyógyászat hosszú ideje alkalmazza epebetegség tüneteinek enyhítésére. Amezei katángmájat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, étvágygerjesztő, sárgaság ellen is jó hatású. Gyuri bácsiAranyvesszős teakeveréke (Ebéd utáni tea)olyan növényekből áll, amelyek az epeváladék termelését fokozzák, ezáltal könnyítik a zsír felszívódását a táplálékból. Afürtös mentagörcsoldó, emésztésjavító. Jó hatással lehet továbbá a kamilla, a körömvirág és a rozmaring alkalmazása is.
Epekő esetén nem javasolt az epehajtó teák fogyasztása (pl. orbáncfű, Aranyvesszős teakeverék). Gyuri bácsi azt javasolja, hogy először a fekete retek levével kell próbálkozni. Naponta le kell reszelni egy fekete retket, jól kinyomni a levét és egy evőkanálnyit enni belőle valamelyik főétkezés után. Bioboltokban, nagyobb gyógynövényboltokban lehet fekete retek cseppet kapni, ezt is lehet használni a rajta lévő utasítások szerint. Kisebb kő (2-3 mm alatt) esetleg oldhatómezei katáng teával. Napi fél adaggal kell kezdeni a kúrát egy hétig. Ha nem okoz problémát, akkor teljes adagot lehet inni. Ha még mindig nincs kellemetlen tünet, akkor emelhető napi 2, max. 3 csészére az adag. Reggel kell inni éhgyomorra az egyiket, főétkezés után a másikat.
.
Felhasznált irodalom:
Dr. Döbrönte Zoltán: Epebetegek kézikönyve (SpringMed Kiadó, 2010)
Dobák Zita, dr. Lelovics Zsuzsanna: Mit egyek, ha epebeteg vagyok? Patika Magazin Online. 2020.01.05.
Diet tips for a healthy gallbladder (Medical News Today). Available:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317196#after-surgery
Dietetikus
Agrármérnöki diplomámat 2002-ben szereztem a Szent István Egyetemen, ahol kertészetre és gyógynövény-termesztésre szakosodtam. Néhány éven át mezőgazdasági területen dolgoztam, de egyre inkább érdekelt az egészséges táplálkozás – különösen annak gyakorlati megvalósítása. 2017-ben szereztem meg a Semmelweis Egyetemen a dietetikus diplomám. Meggyőződésem, hogy a napjainkban járványszerűen terjedő krónikus betegségek megelőzése és gyógyítása átfogó, holisztikus szemléletet követel, melynek fontos része a táplálkozás. Véleményem szerint a legnagyobb jelentősége a prevenciós tevékenységnek van, ezért töltött el lelkesedéssel, hogy a „Menő Menza” Project keretében lehetőségem nyílt részt venni az általános iskolás gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésében. Bár eddigi munkám során a megelőzésre helyeztem a fő hangsúlyt, ugyanakkor azt is világosan látom, hogy a megfelelő táplálkozás hathatós segítséget nyújt a legtöbb civilizációs betegség kezelésében is. A betegség-specifikus táplálkozás számottevően javíthatja a betegek állapotát. Ez a hatás tovább fokozható, ha a szakemberek az étrendi instrukciók mellett a beteg életritmusát, ízlését és lehetőségeit figyelembe vevő gyakorlati tanácsokkal is támogatják a hozzájuk forduló pácienseket.
Remélem, ezen rovatban is sikerül egyértelmű szempontokat, használható ötleteket adni a kedves olvasók számára!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.