Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? És persze ajánlunk egy remek mákos bejgli receptet is!
Amákhazánkban nagyon elterjedt növény, szinte minden kiskertben megtalálható volt jó ideig. Atörvények szerint azonban már nem lehet termeszteni olyan mákot, mely meghaladja a 0,4 százalékos összalkaloid-szintet, így ha nem a megfelelő mákot termesztjük otthonunkban, hanem azt a fajtát, amelyből ópium is készíthető, akkor súlyos büntetésekre számíthatunk.
Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Ezért érdemes a karácsonyi bejglihez bolti mákot vásárolni, amelynek alkaloid-szintjét minden esetben ellenőrzik. Persze, aki ragaszkodik a bio termékekhez, azok megtalálják a bioboltokban is a bejglibe valót, bár sokszor jóval drágábban.
Persze sokszor rossz tapasztalatok kötődnek a csomagolt mákhoz.Előfordulhat, hogy otthon kibontva a csomagot rossz, dohos szagot érzünk. Ekkor mindenképpen vigyük vissza a boltba a csomagot.
Mindig jó, ha átlátszó csomagolású mákot választunk- akár darálva, akár nem- mert így megfigyelhetjük, hogy nem költözött-e bele valami a csomagolás vagy szállítás alatt, az átlagostól eltérő-e.
Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Ezért érdemes a karácsonyi bejglihez bolti mákot vásárolni, amelynek alkaloid-szintjét minden esetben ellenőrzik. Persze, aki ragaszkodik a bio termékekhez, azok megtalálják a bioboltokban is a bejglibe valót, bár sokszor jóval drágábban.
Persze sokszor rossz tapasztalatok kötődnek a csomagolt mákhoz.Előfordulhat, hogy otthon kibontva a csomagot rossz, dohos szagot érzünk. Ekkor mindenképpen vigyük vissza a boltba a csomagot.
Mindig jó, ha átlátszó csomagolású mákot választunk- akár darálva, akár nem- mert így megfigyelhetjük, hogy nem költözött-e bele valami a csomagolás vagy szállítás alatt, az átlagostól eltérő-e.
BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS)3 rúd (egészségesebb összetevők)
tésztához:
1. először a tésztát készítjük el, adjunk a langyos vízhez 1 evőkanálnyi cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt (akkor jó, ha az élesztő vékony, összefüggő habréteget képez a víz felszínén)
2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat, a -megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött- tojást és a felfuttatott élesztőt
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd "köpködni"), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze
5. készítsük elő a kenéshez a felvert tojást (egyelőre tej nélkül)
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást)
7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25x30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé
8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le tojással
9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük kivajazott tepsire
10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el
11. keverjünk a kenő tojáshoz 1 evőkanál tejet, majd kenjük le a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd hústű segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így tojással kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el)
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.