Vegetáriánus étrend – hogyan álljunk át? – 2.rész

cink
PUBLIKÁLÁS: 2020. szeptember 06. 13:33
Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést

Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést

Amennyiben úgy döntöttünk, vegetáriánus étrendre szeretnénk váltani, érdemes ezt az étkezést lépcsőről-lépcsőre kialakítani. Lássuk, hogyan és mire kell odafigyelni!

A vegetáriánus étrend is lehet nagyon ízletes és kielégítő. Akik évek óta követik ezt az étkezési módot, esküsznek rá. Finom, változatos ételeket készíthetünk, a lehetőségek tárháza végtelen. S ha úgy döntünk, heti pár napon át is lehetünk vegák.

A vegetáriánus étrend elkezdése azonban körülményes lehet.

Hogyan álljunk át? A lényeg a fokozatosság. Előszöris az alapokat szükséges meghatározni: meddig szeretnénk elmenni és miből fogjuk beszerezni a hússal elmaradó fontos tápanyagokat, vitaminokat.

Cikkünk első részében már megismerkedtünk az első lépcsőkkel. Lássuk a többit!

1.Helyettesítsünk szójával: a szójatermékek sokoldalú fehérjeforrásnak számítanak. Jól működnek húshelyettesítőként, ha vegetáriánus étrendre váltunk. Készíthetünk akár tofus kebabot is a grillen. Számos szójatermék kapható ma már a boltokban, jól alkalmazható hot dogba, csirke nuggetsként, reggeli kolbászként. Az edamame pedig hasznos, nem feldolgozott szójabab.

2.Használjuk ki az egészségügyi előnyöket: mivel a vegetáriánus étrend állati eredetű ételeket csak kismértékben vagy egyáltalán nem tartalmaz, ennek az étrendnek meglehetősen alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Számos tanulmány szerint a vegetáriánusok kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre, így például a szívbetegségre és a 2-es típusú diabéteszre. A vegetáriánus étrend elsősorban a gyümölcsökből és zöldségekből származó antioxidánsokból profitál, így a brokkoliban levő lutein vagy a paradicsomban megtalálható likopén igen jól véd a rákkal szemben is.

3.Minden tápanyag megvan? Győződjünk meg arról, hogy elegendő vasat, B12-vitamint, cinket, kalciumot és D-vitamint fogyasztunk, ha étkezésünk vegetáriánus. Amennyiben segítségre van szükségünk, konzultáljunk szakképzett dietetikussal.

4.Legyenek meg a kalcium- és D-vitamin forrásaink: ha fogyasztunk tejet, sajtot, joghurtot, valószínűleg megfelelő mennyiségű kalciumhoz jutunk. Ám ha vegánok vagyunk, vagyis állati eredetű ételt egyáltalán nem eszünk, más kalciumforrásokra van szükségünk. Ajánlható ilyen esetekben a dúsított szója- és mandulatej, valamint a narancslé; megvakban, dióban és egyes zöldségekben is van kalcium.

Fontos tudni: aki kerüli a tejtermékeket, az D-vitaminból sem feltétlenül juttat eleget a szervezetébe. A nem hús jellegű D-vitamin források közül érdemes enni a D-vitaminnal dúsított ételeket, így narancslét, zabpelyhet, tofut, melyek kalciumszulfáttal készültek és érdemes a dúsított tej alternatíváit is alkalmazni: szója- vagy mandulatejet.

5.Megfelelő mennyiségű cink: bár a cink számos zöldségben megtalálható, nem szívódik fel olyan jól, mint ha húsból jutunk hozzá. Ha sok cinkben gazdag élelmiszert eszünk, maximalizálhatjuk a mennyiséget, amit a test felszív. Jó forrása a tej, sajt, teljes kiőrlésű gabona, dió, szójatermékek, hüvelyesek, így a csicseriborsó is. A teljes kiőrlésű pitával fogyasztott hummus például tökéletesen cinkdús és finom is.

6.Megfelelő mennyiségű vas: vas nemcsak a vörös húsokban van. Megnyugtatásképpen azoknak, akik vegetáriánus étrendre váltanak: a leveles zöldségekből, főtt száraz babból, tofuból és dúsított gabonafélékből is hozzájuthatunk. A cinkhez hasonlóan a növényi alapú vas nem szívódik fel olyan jól, mint ami húsból származik. A megoldás itt is a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása, olyanokkal kombinálva, amelyek kellő mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.

7.Fogyasszunk Omega-3-at is! Az Omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a vérnyomást, javítják a szív egészségét, s megakadályozhatják az életkorral összefüggő demencia kialakulását. Két típusuk közül a DHA főként zsíros halakban, dúsított élelmiszerekben, így tojásban is megtalálható. Ha ezeket nem esszük, kiegészítőt kell szednünk. A tökmag, a lenmag, a dió és a repceolaj azonban jó forrásai az ALA Omega-3 zsírsavaknak, melyek elősegítik a szív egészségét.

8.Elég-e a B12-vitamin? A vegetáriánus étrend követőinek fontos tudniuk, hogy az alacsony B12-vitamin szint izomgyengeséget és fáradtságot okozhat. Csak bizonyos dúsított ételekben és tojásban, húsban, tejtermékben van jelen. Vagyis, ha vegetáriánus étkezést folytatunk, igen fontos fogyasztanunk a B12-vel dúsított ételeket vagy étrend-kiegészítőket alkalmaznunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.