A koffeinnel teli energiaitalok inzulinrezisztenciát válthatnak ki, ami növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát a későbbiekben – tudjuk meg egy friss kanadai kutatásból, amely a vancouveri Nemzetközi Diabétesz Konferencián került megosztásra.
Kiderült, hogy azoknak a tinédzsereknek a szervezete, akik egy kis doboz cukormentes, de magas – 208 milligrammos – koffeintartalmú energiaitalt elfogyasztottak, lassabban dolgozta fel a cukrot, mint azoké a kamaszoké, akik a koffeinmentes változatot választották. Az előbbi csoport vércukor- és inzulinszintje egyaránt emelkedett, míg a koffeinmentes változatot fogyasztóknál ezek a számok a normális tartományban maradtak.
“Egyértelmű, hogy a koffein az, ami a problémát okozza. Az energiaitalokban található cukor nem hordoz magában ilyen jelentős veszélyt”
– mondja a kutatást vezető Jane Shearer, a kanadai diabétesz-kutatással foglalkozó professzor.
Dr. Jan Hux, a Kanadai Diabétesz Szövetség szakembere szerint a friss kutatás azért is aggasztó, mert a kamaszok vércukorszintje azután sem csökkent, hogy a szervezetük inzulint kezdett termelni, noha az inzulin feladata az, hogy a vércukrot kordában tartsa.
“Azt hinnénk, ha az inzulin magas, a vércukorszint lemegy. Itt az derül ki viszont, hogy a koffein inzulin-rezisztenciát okoz, vagyis a szerezetnek több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy elérje ugyanazt a hatást”
– mondja Hux.
Ez azért problematikus, mert az inzulinrezisztencia az első lépés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezető úton. A szakemberek szerint korrekt tájékoztató kampányokra van szükség, emellett a koffeintartalmú üdítőitalok áfáját is emelnék.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.