A nyárvégi hőségben gyakran összegyűlünk barátainkkal egy jó kerti sütögetésre. A grillezés kellemes alkalom a kikapcsolódásra, vidám együttlétre.
Hogy a vacsora is ugyanolyan kellemes legyen, be kell tartani a grillezés szabályait:
Ha a húst bepácoljuk sütés előtt, 57-88 %-kal csökken a rákkeltő anyagok aránya. A pác ugyanis egy bevonatot képez a hús és a forró rács között, megőrizve az antioxidánsok kedvező hatását.
Sütés előtt és után tisztítsuk meg a grill rácsot, jobb ízű lesz az étel.
Időben fordítsuk meg a húst, már csak akkor, ha könnyen elválik a rácstól.
A húsokat jó alaposan süssük át, hogy elkerüljük a coli baktérium okozta fertőzéseket. Ezt többszöri forgatással érhetjük el.
A kövér húsokról lefolyó zsír sűrű, rákkeltő anyaggal teli füsttel ég el a szabad tűzön. Ezt elkerülendő válasszuk inkább a sovány húsokat, halakat.
Minél hamarabb megsül az étel, annál jobb: a megfelelő hőmérsékleten készített hús nem ég meg, csak jól átsül. Ha kisebb darabokra vágjuk az alapanyagot, könnyebb ezt a szabályt betartani.
Nem csak húst lehet a grillen sütni: zöldségek, gyümölcsök meglepő ízekkel örvendeztetik meg a kísérletező kedvűeket. Próbálják ki a paradicsomot, paprikát, spárgát (utóbbi nagyon finom néhány sajtforgáccsal megszórva) vagy az őszibarackot, ananászt.
Cukorbetegként ügyelnünk kell arra, hogy mi kerüljön a tányérunkba. A receptet köszönjük a Diabetes Magazin, aDiabetes.hués aReceptsaroksorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. A receptet a legújabb,Receptsarok 4.kiadványból kaptuk.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 157 kcal Fehérje: 25 g Zsír: 5,5 g Szénhidrát: –
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg jércemellfilé
4 ek. olaj
1 cs. petrezselyemzöld
1 ek. friss tárkonylevél
5 gerezd fokhagyma
kapor
metélőhagyma
borsikafű (esetleg csombor vagy fehérbors)
só
A finomra vágott zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsikafüvet olajjal elkeverjük. A feldarabolt jércemellet 2-3 órára ebbe a páclébe tesszük, majd sütőben vagy grillen gyorsan készre sütjük. Friss salátával, esetleg grillzöldségekkel tálaljuk.
Kellemes grillezést kívánunk!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.