Az édesített gyümölcslevek sem jobbak
Azoknál a nőknél, akik sok szénsavas üdítőt, édesített gyümölcslét és egyéb cukros italt isznak, nagyobb a szívbetegség kialakulásának az esélye – mutatott rá egy új tanulmány.
Sokat kockáztatnak azok a hölgyek, akik sok szénsavas üdítőt, édes gyümölcslét vagy egyéb, cukros italt fogyasztanak. Ha egy, vagy ennél több ilyen jellegű italt isznak meg naponta, 20 százalékkal megnő az esélyük a szívbetegségre, szemben azokkal, akik sosem nyúlnak ilyesmihez.
S nemcsak a szénsavas üdítő a problémás: a gyümölcslevek, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, szintén szerepet játszanak a szív egészségének romlásában – mutattak rá a kutatók.
Noha a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, a szakemberek azt gyanítják: számos oka van annak, hogy a cukor növeli a szívbetegség rizikóját.
„Emeli a vér glükózszintet és az inzulinkoncentrációt, mely növelheti az étvágyat és elhízáshoz vezethet, s ez a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője” – fejtette ki Cheryl Anderson, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem család- és közegészségügyi tanszékének vezetője.
Ezen túlmenően a vér túl sok cukortartalma összefüggésbe hozható az oxidatív stresszel és gyulladással, inzulinrezisztenciával, egészségtelen koleszterinszinttel, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ezek az állapotok szorosan kapcsolódnak az atherosclerosis kialakulásához, illetve az artériák lassú beszűküléséhez, amely a legtöbb szív- és érrendszeri betegséget jellemzi – tette hozzá Anderson.
A tanulmányt, melyben több mint 100 ezer kaliforniai tanár- és tanítónő vett részt, a Journal of the American Heart Association közölte.
A tanulmányból kiderül: azoknak a nőknek, akik egy vagy több cukros italt ittak naponta, 26 százalékkal nagyobb eséllyel volt szükségük szívműtétre, így például angioplasztikára, hogy a megfelelő véráramot helyreállítsák, s 21 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy stroke alakul ki náluk – összehasonlítva őket azokkal, akik soha vagy nagyon ritkán ittak szénsavas üdítőt vagy egyéb cukros italt.
Különbségeket figyeltek meg abban is, milyen típusú italt fogyasztottak.
Azoknál a nőknél, akik naponta egy vagy több cukros, édesített gyümölcslét ittak, 42 százalékkal volt magasabb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy egyáltalán nem ittak cukros italokat. Azok körében, akik minden nap édesített üdítőt ittak, 23 százalékkal nőtt meg a szívbetegség kockázata.
A legtöbb édesített italt fogyasztó nők jellemzően fiatalok, dohányosok, elhízottak voltak – s kevésbé tartottak egészséges étrendet – állapították meg a kutatók.
A diétás üdítő sokszor jó alternatívának tűnik azok számára, akik igyekeznek leszokni a cukros italokról. Ám ezek mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, így szacharint, aszpartámot, szukralózt és más anyagokat, melyeket szintén egészségügyi kockázatokkal hoznak összefüggésbe a szakemberek.
A legjobb elérhető ital a víz, melyet ízesítés céljából citrommal vagy egyéb gyümölcsökkel, esetleg mentával, uborkával is lehet fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.