Megelőzhető a cukorbetegség?

cukorbetegség megelőzése
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 21. 16:40
Ha az „Internetet” kérdezzük, biztosan! Sőt, napok alatt kigyógyulhatunk belőle az egzotikus országokban termő csodagyümölcsök, varázskapszulák segítségével.

Ha az „Internetet” kérdezzük, biztosan! Sőt, napok alatt kigyógyulhatunk belőle az egzotikus országokban termő csodagyümölcsök, varázskapszulák segítségével.

Ne felejtsük, ha rákattintunk egy ilyen színes-szagos, ígéretes hirdetésre, a böngészési szokásainkat elemző eljárások miatt napról napra egyre több hasonló témájú szenzációba futhatunk bele…

A jó hír, hogy tényleg sokat tehetünk a cukorbetegség megelőzése, és a már kialakult betegség szinten tartása érdekében. De ez nem napok kérdése, hanem évek, évtizedek kitartó odafigyelésének eredménye lehet! Az unalomig ismételt diabétesz kockázati tényezők, így a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, dohányzás terén csak saját magunkra számíthatunk, más nem tud helyettünk változtatni.

Változnak a cukorbetegek is…

A diabétesz orvosi életmódkezelése terén fantasztikus változásnak lehetünk tanúi: egyre korszerűbb gyógyszerek érhetők el, amelyek a vércukorszint kordában tartása mellett a szív-érrendszeri szövődmények elkerülésében, a testsúly kordában tartásában is segíthetnek. Egy másik folyamatról kevesebbet beszélünk: maguk az érintettek is változnak. A cukorbetegek lakosságon belüli aránya nő, átlagos életkoruk egyre alacsonyabb, tájékozottabbak, modernebbek, igénylik és keresik az újdonságokat. A kezdő cukorbetegek számára már nem elégséges az évtizedek óta ugyanúgy hangzó cukorbeteg diétás ajánlás, hiszen abban nincs szó a chia pudingról, a vegán életmódról, a fehérjeszeletekről vagy épp a gluténmentes süteményekről. Az önálló tájékozódás egyik fő forrása az Internet, például egészségmagazinok, vagy a témába vágó közösségi média csoportok formájában. Az információdömpingnek köszönhetően egyre gyorsabb tempóban válnak népszerűvé újabb és újabb táplálkozási irányzatok, különleges élelmiszercsoportok – sok cukorbeteg ezektől várja a megoldást.

Mit mond erről a táplálkozástudomány?

Átfogó táplálkozástudományi anyagot publikáltak 2019-ben a Diabetes Care című, angol nyelvű tudományos kiadványban, amelyben kitérnek a különböző étrendek cukorbetegségre gyakorolt hatására is. Örömteli, hogy a szakemberek lépést tartanak a valós történésekkel: tudomásul kell vennünk, hogy a cukorbetegek jelentős hányada már rég nem a „klasszikus” cukorbeteg diéta alapelveit követi a mindennapokban. A szerzők értékelték például az alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, a mediterrán étrend, a zsírszegény táplálkozás, a vegetáriánus és vegán életmód hatását a diabéteszre. Az elérhető tudományos felmérések alapján mindegyik étrend esetében találtak pozitív hatást, akár a testsúlykontroll, a vércukorértékek, az inzulinigény, a vérzsírszint és koleszterinprofil terén. Azaz, ha valaki elkezd tudatosabban étkezni, és a cukorban, telített zsiradékban, sóban dúskáló, feldolgozott élelmiszereket, cukros üdítőket egészségesebb opcióra cseréli, mindenképp számíthat pozitív változásokra. A cukorbetegség megelőzésében azon étrendek mutattak mérhető előnyt, amelyeket a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett alacsony telített zsiradék bevitel jellemez.

Táplálkozási tévhitek – és a mögöttes gondolatok

Az egészséges táplálkozásra törekvők körében sok tévhittel találkozunk – ezek egy része valamilyen részigazság általánosítása, vagy össze nem függő tények összekötése, de van köztük olyan, amelynek semmilyen tudományos alapja nincs. Fontos, hogy ezeket a népszerű hiedelmeket a szénhidrátanyagcsere-zavarok megelőzése, önmenedzsmentje szempontjából is értékeljük, hogy az inzulinrezisztenciával élők, a cukorbetegek, a fogyni vágyók is tudatosabb döntéseket hozhassanak táplálkozásuk terén.

Tévhit 1: „Aki cukorbeteg, egyen diétás élelmiszert!”

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz alapvetően nincs szükség speciális élelmiszerek, italok beszerzésére. Az édesítőszerrel készült desszertek, csokoládék, kekszek, gyümölcsjoghurtok, italok bővítik a cukorbetegek által is fogyasztható élelmiszerek választékát, de nem jelentenek egyértelműen egészségesebb opciót. A termékek címkéjét tanulmányozva megfigyelhetjük, hogy sok termékben a kihagyott cukor miatt magasabb a zsiradékok aránya, és az energiatartalom sem kevesebb a normál verziónál. Hiába nincs hozzáadott cukor egy nápolyiban, ha finomított lisztből készül, akkor továbbra is jelentősen megemeli a vércukorszintet. Jobban járunk, ha a drágább diétás termékek helyett természetes alapanyagokra, gyümölcsre, magokra, natúr gabona pelyhekre költünk, és otthon készítünk finomságokat – amelyekből mértékkel, alkalmanként fogyasztunk. A bevásárláskor legyünk tudatosak: ne a termék elején látható „ígéreteket” figyeljük, hanem nézzük meg az összetevőket és a tápérték adatokat, hasonlítsuk össze a normál és „diétás” opciót!

Tévhit 2: „Az édesítő az nulla kalória, úgyhogy a cukormentes verzióból jöhet bármennyi!”

A mesterséges intenzív édesítőszereknek és az elmúlt években népszerűvé vált cukoralkoholoknak nincs bizonyított egészségkárosító hatása. Utóbbiak túlzott fogyasztása esetén sokan tapasztalnak puffadást, hasmenést, kellemetlen közérzetet, ezért sem érdemes napi 20-30 grammnál többet fogyasztani belőlük.

Ami viszont biztos: a cukoralkoholok legtöbbjének van szénhidrát- és energiatartalma, és gyengébb édesítőerejük miatt többet is kell belőlük adagolnunk. Így a maltittal, szorbittal, xilittel édesített termékeknél a többi alapanyag mellett a cukorhelyettesítő is beleszámít a napi szénhidrátmennyiségbe. Sokan esnek abba a hibába, hogy a cukros üdítőket a cukormentes verzióra cserélve a többi élelmiszer magasabb kalóriatartalmával kompenzálnak, „Az üdítőm úgyis light volt!” felkiáltással – ez sem segít az esetleges súlyfelesleg leadásában.

Érdekes téma, hogy milyen hatást gyakorolnak a különböző édesítőszerek, cukorhelyettesítők a vastagbél sajátos baktériumflórájára, a mikrobiomra, amelynek az anyagcserére gyakorolt hatását, immunrendszerben betöltött szerepét még nem is ismerjük teljes komplexitásában.

Tévhit 3: „A különleges dolgok egészségesebbek.”

Az elmúlt évek nagy slágerei a „mentes” termékek. Akár indokolt, akár nem, sokan keresik a gluténmentes, laktózmentes, szénhidrátcsökkentett, cukormentes verziókat. Népszerűek a fehérjekészítmények, a tejhelyettesítők. Itt valamiképpen összekeveredett a tudatos élelmiszerválasztásban a „különlegesség” és az „egészségesség”.

Szögezzük le: attól, hogy egy élelmiszerben a normál változathoz képest nincs valami, vagy épp valamiből több van benne, önmagában nem lesz egészségesebb. Még kevésbé állja meg a helyét az állítás, hogy ezek a speciális termékek mindenkinek megfelelőek, és aki egészségesen akar étkezni, csak „mentes”, „light” vagy egyéb szempontból extra termékeket válasszon.

Vegyük például a gluténmentes élelmiszereket: szuper, hogy egyre többféle termék elérhető! Az autoimmun gluténérzékenységgel élők és a nem-cöliákiás gluténérzékenyek számára ez jó hír, de például egy gabonafehérjére nem érzékeny cukorbeteg számára a riszlisztből, kukoricalisztből, burgonyakeményítővel készülő pékáru nem jó választás a fokozott vércukoremelő hatás miatt.

A laktózmentes tejtermékek széles palettájának örülhetnek a tejcukorérzékenyek, a növényi tejhelyettesítők pedig bővítik a választékot a tejfehérjét egészségügyi okból kerülők és vegánok számára is. De nem mindenki tudja, hogy a laktózmentes tejtermékek vércukoremelő hatása fokozottabb, hiszen ezekben a tejcukor már lebontott formában található. Vigyázzon a rizsitallal, zabitallal is a cukorbeteg, hiszen ezeknek a szénhidráttartalma akár duplája is lehet a normál tej értékének.

Akár egy fehérjeszeletet, akár egy ízesített instant italport, akár valamilyen mentes édességet vásárolunk, mindig olvassuk el az összetevőket, nézzük meg az adott élelmiszer tápértékadatait. Ne felejtsük, a cukoralkoholok, a növényi szirupok is beleszámítanak a napi szénhidrátmennyiségbe, és a speciális termékek olykor jelentősebb energiatartalmáról se feledkezzünk meg!

Gondoljuk át – akár szakemberrel egyeztetve: saját esetünkben indokolt-e a helyettesítés, egyes élelmiszercsoportok elhagyása, vagy valamely makró tápanyag emelt arányú bevitele. Ha nem, akkor maradjunk a normál, minél alacsonyabb feldolgozottsági fokú, helyileg és szezonálisan is minél könnyebben elérhető alapanyagoknál, és kiegyensúlyozott étrendünket ne kampánydiétaként, hanem élethosszig kövessük!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.