Japán és kínai ételek pulykából

Japán és kínai ételek pulykából

pulykahús
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 16. 13:33
A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is.

A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is.

Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, bátran kísérletezhetünk velük! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.

Ha végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ és színes kompozíciókat alkot. A zöldségek mellett rengeteg sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója is. A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, és nem csak jól néz ki, de nagyon egészséges is. Kevés a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is bátran repetázhatnak belőle a vendégeink, ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra, vagy ha késő este ugranak át.

Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!

Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó risztésztát megfőzünk. 4 dl csirkealaplevet felforralunk és beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagyát, fél hagymát, majd 1 tk gyömbérporral, egy csipet cayenne borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 tk szezámolajjal és 3 ek szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva és összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.

Gasztronómiai kalandozások Indiából: Pulykaszárny tikka

1 kilónyi pulykaszárnyat az ízületnél kettévágunk. A ujjnyi gyömbért és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, lereszeljük, összekeverjük 1 doboz natúr joghurttal és a fűszerekkel: 1 tk sóval, ½ tk chilivel, ½ tk őrölt kurkumával, ½ tk őrölt római köménnyel, 1 tk paprikával, 1 tk garam masala fűszerkeverékkel és ¾ tk cukorral. Beleforgatjuk a szárnyakat, és legalább fél órán át (de akár egy éjszakán át) a hűtőben hagyjuk pácolódni. Közben 6-8 szem burgonyát meghámozunk és nagyobb darabokra vágunk. A tepsin szétoszlatjuk és meglocsoljuk 1 ek olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, a tepsire tesszük. 2 fej lilahagymát szeletekre vágunk és eloszlatjuk. 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.

Keleti vacsi roppanós zöldségekkel: Színes pulykás rizstészta wokban

40 dkg pulykafelsőcomb filét falatnyi kockákra vágunk. Felcsíkozunk, vagy gyufaszálra aprítunk 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprikát, 15 dkg gombát, 1 lilahagymát, 2 szál szárzellert, 1 kis darab lilakáposztát és 1 répát. A wokot felhevítjük, beleöntünk 2 ek szezámolajat és hozzáadjuk a felkockázott húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, 4 ek szójaszószt, 2 ek halszószt. Belereszelünk egy kis gyömbért, és chilit ízlés szerint. 40 dkg rizstésztát forró vízben megfőzünk, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a tűzhelyet, hogy a zöldségek ne puhuljanak túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.