Hamisítatlan nyári receptek light verzióban

jégkrém
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 03. 13:33
Beköszöntött az igazi nyár, ilyenkor mindannyian vágyunk valami izgalmas, hűsítő édességre: savanykás gyümölcsfagyikra, változatos, lágy, könnyű pohárdesszertekre.

Beköszöntött az igazi nyár, ilyenkor mindannyian vágyunk valami izgalmas, hűsítő édességre: savanykás gyümölcsfagyikra, változatos, lágy, könnyű pohárdesszertekre.

De ha cukorbetegként szigorú diétát tartunk, vagy egyszerűen csak vigyázunk a vonalainkra, nehezebb helyzetben vagyunk. Nem tehetjük meg, hogy beülünk az első, szembejövő cukrászdába, hiszen ezek a jeges, gyümölcsös nyalánkságok és desszertkrémek alapesetben tele vannak cukorral, és nagyon felviszik a vércukorszintet.

Épp ezért a Tudomány KiadóReceptsarokkiadványaiból összeválogattunk néhány egyedi, cukormentes, szénhidrátszegény nyári desszertet, amiket „büntetlenül” fogyaszthatunk.

Ezeket az édességeket az olvasók küldték be a „Kedvenc receptem” pályázatra, de a Receptsarok kiadványokba csak a kiválasztottak kerültek be – alapos dietetikusi kontroll után.

Így aztán biztosak lehetünk benne, hogy ezek a light desszertek könnyen beilleszthetők szigorúbb diétákba is, mivel mindegyik receptnél vissza lehet követni az egy adagra jutó szénhidráttartalmat.

Kísérletezzünk bátran, élvezzük az új ízeket!

Gyümölcsfagyi, azaz popsicles házilag – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 40 kcal Fehérje: 0 g Zsír: 3 g Szénhidrát: 2 g

6 adaghoz: 100 g szeder 100 g áfonya 160 g kókuszkrém 6 db fagyiforma

Néhány alapanyagból egyszerűen készíthető házilag gyümölcsfagyi. Ahhoz, hogy különböző színűek legyenek, először a forma feléig/harmadáig öntjük a kókuszkrémet, majd betesszük a fagyasztóba kb. 10 percre. Ez idő alatt megmossuk a gyümölcsöket, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk őket. A 10 perc elteltével kivesszük a formákat, és az enyhén fagyott kókuszkrém tetejére öntjük a gyümölcsturmixot. Az egyszínű fagyikhoz a maradék alapanyagokat összekeverjük, és ezeket is a formába öntjük, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 30 percre. Amikor már enyhén megdermedtek, belehelyezzük a pálcikákat, és néhány órás fagyasztás után már fogyasztható is a nyári, frissítő finomság.

Zöld-fehér pohár – Kilián Imréné receptje (Receptsarok 3.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 112 kcal Fehérje: 11 g Zsír: 5 g Szénhidrát: 6 g

4 adaghoz: 40 dkg rebarbara 25 dkg sovány tehéntúró 1 ek. tej 1 ek. zselatin 1 db citrom reszelt héja 1/2 rúd vanília folyékony édesítőszer

Arebarbarát megtisztítjuk és háromcentis darabokra vágjuk. Édesítőszerrel és vaníliával ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük, villával szétnyomkodjuk, vagy turmixban pépesítjük.Belekeverjük a citromhéjat és az egy kanálnyi forró vízben feloldott zselatint.A túrót szintén áttörjük, kikeverjük a tejjel, kevés citromlével, ízlés szerint édesítőszerrel és reszelt citromhéjjal. A túrókrémet üvegpoharakba rétegezzük a rebarbarapürével, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Gránátalmás pohárdesszert – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 172 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 11 g Szénhidrát: 5 g

4 pohárhoz: 80 g natúr joghurt 80 g light mascarpone 100 g sovány túró 100 g gránátalma 60 g zabpehely 4 csapott tk. xilit reszelt citromhéj

A joghurtot, mascarponét és a túrót kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, illetve az édesítőszert. Ezt követően megtisztítunk egy gránátalmát, és a magokból kimérünk 100 g-ot. Végül 4 átlátszó edénybe egyenletesen elosztva rétegezzük a hozzávalókat. Először a zabpelyhet helyezzük az edény aljára, majd a krémet, és a legtetejére a gránátalmát. Ízlés szerint több réteget is kialakíthatunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.