Ha Crohn-betegsége van, ha nem érti, miért túlsúlyos, ha hullik a haja vagy éjszakai izomgörcsei vannak, lehet, hogy D-vitamin-hiányban szenved.
Erről a fontos vitaminról olvashatják itt az orvos írását, amiből azt is megtudhatják, hogyan elégítsék ki D-vitamin-szükségletüket nyáron és télen.
Avitaminokolyan vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet zavartalan működéséhez. A vitaminokat nem vagyunk képesek előállítani, így ezeket külső forrásból kell bevinnünk a szervezetükbe. Kis mennyiségre van szükség belőlük, biológiai hatásukra igazából a hiányuk okozta tünetekből következtethetünk.
Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat. A zsírban oldódóak képesek elraktározódni a szervezetben, a vízben oldódó vitaminok azonban hamar kiürülnek, ezért naponta be kell vinnünk őket.
A D-vitamint ma inkább hormonnak tartják, hiszen a szervezet bizonyos feltételek mellett képes előállítani. Az emberi szervezet az aktív formáját, a D3vitamint, vagyis kolecalciferolt saját maga állítja elő a bőrben levő elővitaminból (a 7-dehidrokoleszterinből) a bőrt érő UV-B sugárzás, vagyis a napfény hatására. Az aktív D3vitamin előállításában szerepe van a májnak és a vesének is. Figyelem, a szolárium (UV-A sugárzás) nem helyettesíti a napfényt D-vitamin előállítás tekintetében!
A D-vitamin szerepe a szervezetben
Régóta köztudott a D-vitamincsontképzésbenbetöltött szerepe. Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélből és beépülésüket a csontokba, ugyanakkor gátolja, hogy ezek az anyagok a vesén keresztül kiürüljenek. A kalcium és a foszfor a csontok szervetlen összetevői.
Mielőtt felismerték volna a D-vitamin jelentőségét és a csontképzésben betöltött szerepét, igen elterjedt betegségnek számított az angolkór (vagy rachitis).D-vitamin hiányábana gyermekek csontképzése nem elégséges. Ha nincs elég kalcium és foszfor a szervezetben, a csontok szilárdsága nem tud kialakulni: a csontok lágyak, hajlékonyak lesznek, elgörbülnek, helyenként megvastagodnak, felnőttek esetében pedig a csontok elveszítik szilárdságukat, felritkulnak, ellágyulnak.
Az ipari forradalom idején az északi országokban, Angliában, az Egyesült Államokban sok ember költözött nagyvárosokba, ahol a gyors iparosodás hatására nőtt a légszennyezés, és kevesebb volt a napsugaras órák száma, így kialakult egy, főleg a csontokat érintő tünetegyüttes, az angolkór, mely dongalábbal, gerincdeformitásokkal, görbe lábbal, fogzási rendellenességekkel, petyhüdt izomzattal járt. (A betegség neve Angliára utal, ahol először állapították meg ezen tünetegyüttes és a D-vitamin hiányának összefüggését).
Az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak a D-vitaminhormonként betöltött funkciójával. A D-vitamin, amellett, hogy szerepet játszik a csontanyagcserében, a szervezetben hormonszerűen viselkedik. Szerkezete is hasonló a szervezetben létfontosságú szerepet betöltő szteroid hormonokhoz, és hatásában is találunk hasonlóságokat. Így érthető, hogy a D-vitamin sok minden másért is felelős a csontképzésen kívül.
Jótékonyan hat azizmokra, segíti az izomösszehúzódást.
Gyulladáscsökkentőhatását megfigyelték különböző autoimmun gyulladások, pl. Crohn-betegség vagy ízületi gyulladások esetén.
A D-vitamin-hiány növeli bizonyosdaganatos betegségek(végbélrák, tüdőrák, prosztatarák) kockázatát, valamint kialakulásuk esetén lefolyásuk kedvezőtlen alakulását. Azt tapasztalták, hogy megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén ezen tumorok kedvezőbb lefolyásúak.
Elhízottegyénekben a D-vitamin szintje kifejezetten alacsony, a diéta kedvezően hat a megfelelő D-vitamin ellátottságra.
A megfelelő D-vitaminszint kedvező hatást gyakorol az érfalra, ezáltal csökkenti aszív- és érrendszeri megbetegedésekkockázatát.
A D-vitamin komplex és kiterjedt hatással bír a szervezetre, hiánya számos szerv funkciózavarával járhat.D-vitamin-hiányt jelezhet a fokozott hajhullás, fáradtság, valamint erre utalhatnak az (éjszakai) izomgörcsök is.
Mivel a D-vitamin-képződés helye főleg a bőr– hiszen túlnyomórészt abőrt érő napfényhatására képződik– fontos, hogy naponta eleget legyünk friss levegőn, és elég bőrfelületünket érje a napsugár (naponta legalább 15-30 percet, szabadon hagyott végtagokkal). Ez tavasszal és nyáron egyszerűbben kivitelezhető, a téli időszakban azonban biztos, hogy D-vitamin-hiányos állapotban van szervezetünk. Egyrészt kevesebb időt töltünk szabadban, másrészt pl. a szmog és a télies időjárás miatt a napfény mennyisége korlátozott, főleg a nagyvárosokban.Ősztől tavaszig fokozott D-vitamin-bevitelre van szükség: ezt szájon át bevitt vitaminkészítményekkel tudjuk megoldani.
D-vitamin-hiányos állapot kialakulhat még nem megfelelő táplálkozás, valamint bizonyos máj- vagy vesebetegségek esetén és felszívódási zavarok miatt is.
Legfontosabbállati eredetű D-vitaminforrások:halmájolaj (csukamájolaj, tőkehalmáj), halak húsa, máj, tojássárga, méz, tej és tejtermékek, élesztő. Állati táplálékkal azonban nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bevinni, és helyettesíteni a napsugarat. Ezért szükséges ősztől tavaszig folyamatosan biztosítani a D-vitamin pótlást.
Arról, hogy szükség van-e a D-vitamin pótlására, és ez milyen módon történjen, mindenképpenorvosi konzultációsorán szülessen döntés.Ma már egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal megállapítható a D-vitamin szintje a vérben, így a vitaminpótlás egyénileg beállítható.
Mivel a D-vitamin raktározódik a szervezetben,túladagolásaelvileg lehetséges. Ehhez azonban napontatartósan igen magas, legalább 10 000 NE D-vitamint kellene bevinni a szervezetbe, ami gyakorlatilag nem valószínű. A napozás útján keletkező, aktív D3-vitamin előállítása szabályozott folyamat. Minél pigmentáltabb a bőr, annál kevesebb napfény jut a bőrbe.
A D-vitamin-túladagolás tünetei az étvágytalanság, székrekedés, gyengeség, hányinger, fokozott bőrviszketés, szomjúság.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.