Milyen formában jó a popcorn?
Rosttartalma magas, zsírtartalma alacsony – a pattogatott kukorica akár egészséges nassolnivaló is lehet, ha a megfelelő típust választjuk. Lássuk, mit kell tudni róla, s melyek a legegészségesebbek!
Van, aki nehezen tudja elképzelni a mozizást pattogatott kukorica nélkül – de szívesen fogyasztja társaságban vagy otthoni filmnézéshez is ezt az ízletes nassolnivalót.
A frissen kipattogatott kukorica egyike a leginkább telítő és finom ropogtatnivalóknak, melyet sokan szinte automatikusan kérnek egy mozifilmhez.
Mivel a popcorn rostban gazdag, de zsírtartalma alacsony, akár egészséges is lehet – amennyiben a megfelelő típust eszegetjük. Tudjuk-e, mekkora adag számít még jónak és milyen ízesítések egészségesek?
A pattogatott kukoricát kukoricamagból készítik, mely hőnek kitéve felfújódik. Mindezt vajjal vagy olajjal lehet elérni, de a levegővel pattogtatás is lehetséges. Ilyenkor csak a hő kerül a magokra. Miután felpattantak, adható hozzájuk ízesítő, például só, cukor vagy fűszerek.
A levegővel kipattogtatott, ízesítés nélküli fajta leginkább szénhidrátból áll. Zsírtartalma alacsony, rostban gazdag, vagyis előnyös, egészséges nassolnivaló a chips-félékhez viszonyítva.
Némi vitamint és ásványi anyagot is találunk benne, így például vasat, cinket, magnéziumot és B-vitaminokat, de nem nagy mennyiségben. Hagyományosan a popcorn kalóriatartalma alacsony, egy 30 grammos adagban csupán 122 kalória található.
Ugyanakkor, ha a pattogatott kukoricát vajjal vagy olajjal készítjük és plusz ízesítéseket adunk hozzá, gyorsan egészségtelenné változtathatjuk. Egy 30 grammos mikrohullámú sütőben kipattogtatott vajas kukorica 10 százalékkal több sót tartalmaz, mint a javasolt mennyiség, s növeli napi telített zsír-bevitelünket. Az édes vagy sós popcorn pedig természetesen a só- és cukorbevitelt emeli.
Maga a pattogatott kukorica gluténmentes – vagyis glutént kerülők is ehetik –, ám sosem árt ellenőrizni az előre elkészített vagy ízesített pattogatott kukorica címkéjét: nincs-e extra glutén hozzáadva.
Egy egészséges adag pattogatott kukorica nagyjából 25-30 gramm. Míg az egyszerű popcorn-t élvezhetjük alacsony kalóriás nassolnivalóként, itt sem árt odafigyelni arra, mennyit fogyasztunk belőle. Az ízesített verziókat inkább csak alkalmanként együk!
A legegészségesebb, ha a pattogatott kukoricát otthon magunk készítjük el a magokból, amelyeket szintén beszerezhetünk a boltban. A levegőn pattogtatott mellett a fahéjas, illetve a fűszeres – például paprikás - a legjobb változat, melyeket még egészségesnek nevezhetünk.
Ha kész popcorn-t veszünk, a sima sós a legelőnyösebb, s mindig ellenőrizzük a címkét, milyen extrák találhatók még a kukoricában.
Az utóbbi esztendőkben a pattogatott kukorica népszerűsége ismét nagyon megnőtt, mint alacsony kalóriás ropogtatnivaló. Ám ha moziban fogyasztjuk, mindig jusson eszünkbe, hogy egy nagy adag sós popcorn nagyjából 1400 kalóriát és 5 gramm sót tartalmaz.
Nem árt valóban csak alkalmanként beiktatni étrendünkbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.