Készülődés húsvétra – ne csak a lelkünkben legyen rend

Készülődés húsvétra – ne csak a lelkünkben legyen rend

egészséges otthon
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 07. 19:37
A húsvéti ünnepekre készülve ráfér házunkra, lakásunkra a nagytakarítás, a rendrakás. Csak úgy, mint az ősz beköszöntével, tavasszal is át kell nézni a polcainkat. Mindenekelőtt a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.

A húsvéti ünnepekre készülve ráfér házunkra, lakásunkra a nagytakarítás, a rendrakás. Csak úgy, mint az ősz beköszöntével, tavasszal is át kell nézni a polcainkat. Mindenekelőtt a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.

A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik, moly, át kell válogatni a babot, a hagymát, a krumpliról a csírákat le kell szedni. Az üvegeket el kell mosni, szárazra törölni, csak akkor rakjuk vissza a fűszereket, a magokat. Átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, az üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.

Fotó: 123rf.com


A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, használjuk el, fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben.Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat. A hűtőszekrényben egy kicsi tálkán helyezzünk el szódabikarbónát, megszünteti a keletkező szagokat.

S ha már a rendrakásnál tartunk, következhetnek a ruhás-és cipő-szekrények. A téli ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. A cipőket sámfázzuk ki, ha más nincsen, akkor újságpapírral, ezáltal megtartják a formájukat, majd kenjük be parafinnal vagy méhviasszal, de megteszi az étolaj is, hogy ne száradjanak ki. A szekrénybe tett ruhák közé - amelyiknek van, annak a zsebébe is - tegyünk néhány szem szegfűszeget és/vagy néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok. Az elővett tavaszi, nyári holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy hol, mit teszünk a kosarunkba. Törekedjünk a számunkra már jól ismert üzletekből, jó minőségű alapanyagokat beszerezni. Figyeljünk a termékek minőség-megőrzési idejére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk. Ha szükséges, szemüveget, nagyítót is vigyünk magunkkal, hogy a csomagolásokon az apró betűket is el tudjuk olvasni.

Fotó: 123rf.com

Ne szégyelljünk szólni az üzlet vezetőjének, írjunk a vásárlók könyvébe, ha azt tapasztaljuk, hogy megkárosítanak bennünket, vagy nem megfelelő a bolt tisztasága, higiénés kötelezettsége.

A húst elkülönítve vigyük haza a többi élelmiszertől, és a megvásárolt ételeket is elkülönítve tároljuk a hűtőszekrényben.

Tiszta konyhában és tiszta eszközökkel dolgozzunk. A nyers húst és a zöldséget ne ugyan azon a deszkán és ne ugyan azzal a késsel aprítsuk. A hússal érintkezett eszközöket, pl. a vágódeszkát, a kést, azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben. A nyersanyagokat elkészítés előtt alaposan mossuk meg, és igyekezzünk minél hamarabb feldolgozni!

Főzés, sütés során kössünk le a hajunkat, hogy még véletlenül se kerüljön hajszál az ételekbe. Mossunk sűrűn kezet, és lehetőleg papírtörlőt használjunk, ne konyharuhát!

Saját érdekünkben feltétlenül tartsuk be a higiénés alapszabályokat!

Szerző: Szigethy Emma

Kedves Olvasó! Amennyiben életmód tanácsra van szüksége, vagy pár megnyugtató mondatra kommentben megkeresheti szerzőnket, aki életmód tanácsadóként is elismert szakember és aki szeretettel várja a kérdéseket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.