Top 10 – a legjobb olajok sütésre és főzésre

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 03. 13:33
Az olívától a mandulaolajig

Az olívától a mandulaolajig

Napjainkban több jóféle olaj beszerezhető, egészségünk érdekében érdemes ezekkel sütni-főzni. De melyek a legjobb olajok és miért?

Bár számos modern sütési, főzési megoldás van ma már, az olajokat nehezen hagyhatjuk ki. Válasszunk ezért olyanok közül, amelyek egészséges ételek készítéséhez járulnak hozzá. Lássuk a kínálatot.

1.Olíva olaj: a legjobb olajnak tartják. Szinte bármilyen főzéshez használható anélkül, hogy lebontanánk. A leginkább egészséges az extra szűz olívaolaj: segíthet csökkenteni a vérnyomást és harcol a gyulladás ellen. Mérsékeli a szívbetegség kockázatát, mert javítja a vérerek egészségét és megelőzi a vérrögök formálódását. Antioxidánsokban gazdag, melyek megakadályozzák a sejtkárosodást.

olaj

2.MCT olaj: az MCT a közepes láncú trigliceridek (egy zsírtípus) rövidítése. Ezt az olajat smoothie-hoz, salátaöntethez adhatjuk az egészséges étkezésért. Tanulmányok szerint segít abban, hogy kevesebbet együnk, de további vizsgálatokra van szükség.

3.Avokádó olaj: a legjobb olajok közé tartozik, mivel hideg ételekhez – saláták, öntetek, smoothie-k – és melegekhez (grillezett ételek, sültek) egyaránt alkalmazható. Magas az olajsav- és zsírsav tartalma, számos egészségügyi előnnyel jár. S amennyiben zöldségekkel fogyasztjuk, növeli a szervezetünkbe jutó antioxidáns-mennyiséget. Enyhíti az ízületi gyulladás, s általában a gyulladás tüneteit.

olaj21000

4.Lenmagolaj: bár a füstpontja - a hőmérséklet, amelyen elkezdi a füstölést - túlságosan alacsony a főzéshez, a lenmagolaj jó választás salátákhoz, mártásokhoz és turmixokhoz. Omega-3 zsírsavban gazdag, de a lenmagolajban levő alfa-linolénsav (ALA) is igen előnyös szívbetegségben szenvedő betegek számára.

5.Repceolaj: a legjobb olajok közé tartozik, mert telített zsír-tartalma alacsony, egyszeresen telített zsírtartalma azonban magas – akár az olívaolajnak. Fitoszterolokat tartalmaz, melyek csökkenthetik a szervezet által felszívott koleszterin mennyiségét. A repceolaj ugyancsak jó Omega-3-forrás, így meglehetősen szívbarát választás.

6.Mandulaolaj: magas az egyszeresen telített zsírtartalma és E-vitaminban gazdag. A finomított mandulaolaj magas füstponttal bír, tehát pirításhoz, perzseléshez kitűnő. A finomítatlan mandulaolaj diószerű ízzel gazdagítja ételeinket - legjobb, ha salátaöntetként vagy tésztára csepegtetve fogyasztjuk. A legjobb olajok egyike.

7.Dióolaj: forró ételekhez nem célszerű használni, diós íze azonban rendkívül alkalmassá teszi arra, hogy tésztákra, zöldségekre csepegtessük, szószhoz vagy ecetes öntethez használjuk. Sok alfa-linolénsavat tartalmaz, amely szív- és bőrbarát.

8.Kókuszolaj: nem olyan egészséges, mint gondolnánk – a kókuszolaj ugyanis főként telített zsír, amely növeli az LDL („rossz”) koleszterintet. Ez pedig káros a szívre nézve. Kevés vitamint és ásványi anyagot találunk benne, ezért hasznosabb az olíva vagy a repceolajat használni.

9.Mogyoró olaj: ha mogyoróolajjal főznénk, a hidegen sajtolt verziót válasszuk a finomított helyett. A hidegen sajtolt változatban több tápanyag marad, például E-vitamin és antioxidáns, mely segíti a szív védelmét. A földimogyoró-olaj füstpontja is nagyon magas, ezért a magas hőfokon történő sütésnél népszerű.

mesés mandulaolaj

10.Nem ragadós olaj spray: számos sütésre, főzésre ajánlott olaj spray több dolgot tartalmaz az olaj mellett. Fontos alaposan megnézni a termék címkéjén, vannak-e benne mesterséges aromaanyagok, habzásgátló szerek és hajtóanyagok, például propán.

Felhasználási tippek

Az olajok lényegében mindenféle főzésre alkalmasak. Kiválóak annak érdekében, hogy az ételek ne tapadjanak a serpenyőhöz.

Az olajok is elromolhatnak azonban, ezért ha rossz szaguk van, semmiképp se használjuk őket. Ne alkalmazzuk újra és ne melegítsük fel ismét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.