Időskorban is fontos odafigyelni a táplálkozásra

energia
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 09. 14:31
Az időskori táplálkozási szabályokat már tanácsos 55-60 év körül betartani, mivel innentől kezdve több változás is bekövetkezik az emberi szervezetben, a nőknél például csökken az ösztrogénszint, aminek következtében megváltozik az anyagcsere” – mondta Tamássy Klára gasztroenterológus a Duna Család-barát című műsorában.

Az időskori táplálkozási szabályokat már tanácsos 55-60 év körül betartani, mivel innentől kezdve több változás is bekövetkezik az emberi szervezetben, a nőknél például csökken az ösztrogénszint, aminek következtében megváltozik az anyagcsere” – mondta Tamássy Klára gasztroenterológus a Duna Család-barát című műsorában.


Hozzátette, mivel időskorban csökken a szomjúságérzés fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Emellett ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű mozgást is biztosítani tudják az idősek, fontos, hogy karbantartsák csontozatukat, izomzatukat. „Ehhez figyelni kell a kalcium- és fehérjebevitelre” – mondta Tamássy Klára. Hozzátette, az ajánlott fehérjebevitel időskorban másfél, két gramm fehérje testsúlykilogrammonként.

Fontos a megfelelő rostbevitel is, mivel a különböző rostok elősegítik a megfelelő bélműködést” – mondta a gasztroenterológus.

Kiemelte, arra is fontos odafigyelni, hogy időskorban az össz-kalóriabevitel kisebb kell legyen, az ajánlott mennyiség nőknél 1000–1200, férfiaknál 2300 kalória.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.