10 tipp a mikrohullámú sütő meglepő felhasználására

10 tipp a mikrohullámú sütő meglepő felhasználására

mikro használata
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 19. 13:33
A gyógynövényszárítástól a krumplifőzésig

A gyógynövényszárítástól a krumplifőzésig

Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható a mikrosütő. Annak számos felhasználási módjai közül azonban általában keveset ismerünk. Lássuk, mit lehet még csinálni a mikróval a melegítésen kívül.

Ha van otthon mikrohullámú sütő, valószínűleg naponta alkalmazzuk, ha mást nem a reggeli tej megmelegítésére. A mikrosütő azonban számos felhasználási lehetőséggel rendelkezik, melyeket érdemes kipróbálni – időt takarítunk meg vele. Lássuk.

1.Gyógynövény-szárítás: a friss növényekből könnyen készíthetünk szárítottat, ha a leveleket egy rétegben két papírtörlő közé helyezzük és több mint 1 percig melegítjük magas hőfokon. A módszer legjobban petrezselyemmel, bazsalikommal és zellerlevéllel működik.

2.Diópirítás: oszlassuk el egy rétegben a diót mikrosütő-biztos edényben, s adjunk hozzá olajat vagy vajat – körülbelül fél teáskanálnyit minden csészényi adaghoz -, majd melegítsük az egészet nagyjából 1 percig magas hőfokon. Ellenőrizzük, készen vannak-e. Melegíthetjük apránként kissé tovább is, amíg enyhén barnává nem válnak és jó illatuk nem lesz.

3.Almasütés: ha azt szeretnénk, hogy az alma lágy legyen, hámozzuk meg, vegyük ki a csumáját, s egyben vagy darabokban melegítsük mikrosütőben. Töltsük meg vagy fedjük be egy evőkanálnyi vajjal, illetve fűszerrel, ha szükséges – például fahéjjal -, majd tegyünk rá sütőpapírt, s melegítsük magas hőfokon 2-3 percig. Fogyasztás előtt kissé hagyjuk hűlni!

4.Süssünk burgonyát: a mikrohullámú sütő felhasználásával jóval előbb juthatunk jóféle sült burgonyához, mint ha olajban sütjük. Először hámozzuk meg a krumplit, s villával csináljunk rajta pár lyukat. Így a gőz ki tud jutni. Egy burgonyát 7-8 percen át főzzünk a mikrosütőben, kettőt 10-12 percig, négyet 14-18 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ne feledjük félidőben megfordítani a krumplikat.

5.Tojásrántotta: akármilyen furcsa, a mikrosütő felhasználásával tojásrántottát is készíthetünk. Üssük bele a tojást egy mikrosütő-biztos tálba vagy bögrébe, melyet nem ragadós olajspray alkalmazásával teszünk olajossá. Keverjük össze az evőkanálnyi tejet és vizet, majd főzzük magas hőfokon 30-45 percen át. Ismét keverjük meg és hagyjuk állni 2-3 percig.

6.Zöldségek párolása: rendezzük el a mikrosütőben a friss zöldségeket egy mikro-álló edényben. Adjunk 2-3 evőkanálnyi vizet és fedjük le fedővel vagy műanyag csomagolással. Győződjünk meg róla, hogy hagytunk helyet a gőz kiszivárgásának. A zöldségeket 3-7 percen át mikrózzuk, fajtától függően, vagy amíg lággyá nem válnak.

7.Készítsünk házi csirkelevest: kombináljuk össze a kockára vágott zöldségeket, a konzervbabot, a konzerv csirkehúst és húslevest mikrosütőben. Fedjük be műanyag csomagolással. A főzési idő változhat, általában 15-30 perc szükséges. A melegítés során feltétlenül keverjük meg a levest többször, így az egész kellően felmelegszik.

8.Fertőtlenítsük a mosogatószivacsot: összesen 1 percet vesz igénybe mikrosütő felhasználásával. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak a konyhai szivacson. Nedvesítsük be őket, így nem kapnak lángra, s ellenőrizzük azt is, nincs-e fém súroló részük. Ha van, inkább mosogatógépben mossuk.

Tipp: a mikrosütő felhasználásakor mindig figyeljünk oda arra, lehet-e mikróba tenni az alkalmazandó edényt, tárolót. A műanyagot nem alkalmazhatjuk, ha megvan az esély rá, hogy a bennük levő vegyi anyagok átszivároghatnak az ételbe. Egyenletes főzéshez válasszunk kerek edényt, s daraboljuk az ételt egyenlő méretű darabokra, ha lehetséges.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.