Ez a 4 legkevésbé jó tengeri étel az egészség szempontjából!

hal
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 28. 15:32
Tengeri ételek kardhaltól az osztrigáig

Tengeri ételek kardhaltól az osztrigáig

Ha szeretjük a tengeri herkentyűket, érdemes annak is utánajárnunk, mennyire egészséges egyik-másik fajta. A tengeri ételek általában tápanyagban gazdagok és egészségesek, de nem mindegyik – és nem bárhogyan elkészítve.

Aki a tengeri ételek híve, annak bizonyára megvannak a kedvencei. Sokat számít azonban, miként van elkészítve az a hal vagy egyéb tengeri herkentyű, s mi van benne – mindez ugyanis nagymértékben hozzájárul, egészségesnek tartjuk, vagy kevésbé.

Ha már tengeri étel, melyek számítanak a finom, ámbár kevésbé jó választásnak az egészséget tekintve?

Íme a lista.

1.Rántott, sült kardhal: nem számít, miként főzték vagy sütötték, a kardhalban jó eséllyel nagy mennyiségben van higany. Ha igen ritkán esszük ezt a tengeri ételt, nem probléma, ám ha sokat fogyasztunk belőle, károsíthatja az agyat és a veséket.

Terhes nőknél még vetélés is előfordulhat a hatására. A csecsemők és az idős emberek, illetve a gyenge immunrendszerrel bírók érzékenyek lehetnek a kardhalra. A cápa, a király makréla és a Mexikói öbölből származó tőkehal szintén sok higanyt tartalmaz.

2.”Fish and chips”: a népszerű tengeri étel sült halból és krumpliból készül, tehát eleve nem túl jó választás. A ketchup és a tartármártás ugyancsak zsírral, cukorral, kalóriával tölt fel minket. Ha megfőzzük a halat – például zabpelyhes bundában – és burgonyával esszük, sokkal kevesebb olajjal is fogyaszthatjuk. Ízesítsük citromlével!

3. Sushi: sokan szeretik és bizonyos dolgok miatt valóban remek ez a tengeri étel – sovány fehérjét és Omega-3 zsírsavat tartalmaz, cukorban, zsírban, kalóriában szegény. Ugyanakkor a nyers halat szakértő módon kell elkészíteni – a baktériumok és a paraziták a főzéssel nem feltétlenül tűnnek el.

Egy jó séf tudja csak, hogyan kell biztonságosan elkészíteni a sushit. Ráadásul, ha sokat eszünk belőle, a sushihoz használt halakban is túl sok higany lehet.

4.Nyers osztriga: fehérjét és cinket is fogyasztunk a nyers osztrigával, de fontos, hogy ezt a tengeri ételt mindig főzzük meg inkább! Ezzel megelőzhetjük a mérgezés lehetőségét, melyet a vibrio baktérium okoz – melegebb hónapokban ugyan sűrűbben fordul elő, de bármikor támadhat. A Hepatitis A fertőzés a kagylók esetében is kockázatot jelent.

Fontos! Amikor főzzük ezeket a tengeri halakat, herkentyűket, a tengeri étel nem tűnik mindig kellemes halillatúnak. Az sem mindenkinek esik jól, ha látja a már elpusztult hal szemét. Amennyiben problémáink vannak a szálkákkal, a filé jobb választás.

A halat addig kell főzni, amíg villával könnyedén szét nem jön a húsa.

Grillezve, sütve, főzve, gőzölve egyaránt fogyasztható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.