Hogyan védekezhetünk szájszag ellen, amellyel nem csak dohányzás és „illatos” ételek fogyasztása után szembesülhetünk. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
A kellemetlen leheletnek számos nyilvánvaló oka lehet, mint a dohányzás, a másnaposság, az erős illatú ételek, egyes gyógyszerek. Ugyanakkor fogászati rendellenességek is okozhatnak szájszagot, így például a fogtályog, a fogínybetegség és a fogkő. A gondozatlan, barnás fogak látványa és azt ezt kísérő szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítása mellett. Azt is tudni kell, hogy a jelenséghez általában fogínyvérzés és az íny vörössé, duzzadttá válása is társul. Hazánkban a lakosság jelentős részénél megfigyelhető fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágy-gyulladáshoz, csontpusztuláshoz és ezért a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezetnek. A fogkő az úgynevezett dentális plakkból alakul ki, amelyet a fogak és a szilárd szájképletek felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, hámsejtek, immunsejtek hoznak létre. A plakk megkeményedéséhez elég csupán néhány, fogmosás nélkül eltöltött nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal. Számos tényezők elősegíti a plakk megtelepedését:
Hogyan távolíthatjuk el a plakkot?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.