9 tipp – magvak, amelyeket érdemes enni

lenmag
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 15. 13:34
A chiától a szezámmagig

A chiától a szezámmagig

Szerencsénk van, ha szívesen rágcsálunk magokat – a magvak közül nem kevés igencsak egészséges, s érdemes beiktatni őket étrendünkbe. De lássuk, melyik miért jó?

A magvak nemcsak rágcsálni ízletesek, kitűnőek ételek feldobására.

Nem mellesleg az egészséget is támogatják. De melyek? Lássuk azokat a típusokat, amelyeket a legcélszerűbb fogyasztani.

1.Chia magvak: manapság szuperételként emlegetik ezeket a magvakat. Két evőkanálnyi chia magban 10 gramm rostot találunk. A turmixgépben őrölt chia magvak tökéletes ropogós tölteléket készítenek joghurthoz vagy zöldséghez. Ha pedig folyadékban áztatjuk őket, így narancslében vagy mandulatejben, lággyá és kanalazhatóvá válnak – pudingba is tehetők.

chia

2.Vadrizs: talán meglepő, de a vadrizs valójában a magvak közé tartozik. Fehérjetartalma magasabb, mint a teljes kiőrlésű gabonáké, s több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér rizs. Van benne folsav, magnézium, foszfor, cink, B6 vitamin és niacin. Kiváló rizses piláfhoz és zöldsalátákhoz is.

3.Tökmag: a tökben levő magvak sütve nagyon finomak, míg magát a tök húsát számos módon felhasználhatjuk – akár dísznek is. A tökmag egészséges, gazdag magnéziumban és fontos ásványi anyag, mely hozzájárul a szív egészségéhez, segít a testnek energiát termelni és erősíti az izmokat. Salátakiegészítőként, levesbe és önmagukban is fogyaszthatóak ezek a kiváló magvak.

foto:pixabay.com

4.Gránátalma magvak: az édes, ékszerszerű gyöngyök a gyümölcs belsejéből származnak, magas a C-vitamin és az antioxidáns-tartalmuk. Egy csészényi gránátalma-mag csak 130 kalória, így kellemes rágcsálnivaló is lehet. Salátához, teljes kiőrlésű harapnivalóhoz jó ízesítés. Lédús kiegészítést és színt kölcsönöz az ételnek.

5.Quinoa: ha egészséges fehérjeforrást keresünk, tökéletes választás. A quinoa magvak egy csészényi mennyiségben 8 gramm proteinnel látnak el minket. Úgy kell megfőzni, mint a rizst, de tésztaként és egyéb gabonaként is használható ételekben, sőt panírmorzsa is lehet. Fogyasszuk a reggeli zabkásához, hogy kellő mennyiségű fehérjéhez, rosthoz és vashoz jussunk.

6.Lenmag: az emberek igen régóta fogyasztják ezeket a magvakat. Ha nem eszünk elég halat, a lenmaggal pótolhatjuk. Segít értékes Omega-3 zsírsavhoz és egészséges zsírokhoz jutni. A lenmag ezen fontos tápanyag legjobb növényi forrása és nagyobb mennyiségű rosttal is ellát. A legmagőrlemény csökkenti a vérnyomást. Diós íze miatt kitűnően illik salátákhoz, zabkásához, de akár palacsintatésztához is.

7.Kendermag: ezen magvak enyhe, diós ízzel rendelkeznek, ezért kellemes ízt kölcsönöznek az ételeknek. Sok fehérjét találunk bennük: 2 evőkanálnyiban csaknem 7 grammot. A kendermag is kitűnő Omega-3 zsírsav-forrás. Ehetjük egészben, de salátához, teljes kiőrlésű ételekhez és tejjel is.

8.Napraforgó magvak: gyakran eszegetjük őket, mert ízletesek. Jó hír, hogy egy kisebb adag napraforgómag a napi E-vitamin szükségletünk felét fedezi. Egészséges zsírokban gazdag. Vegaburgerbe extra ízként és tápanyagként is hasznos.

napraforgomag

9.Szezámmag: a hamburger tetején is jellemző apró fehér magvak sokkal többek mutatós dekorációnál. A szezámmag az egyik legváltozatosabb hozzávaló az ételekben. Szezámolajként öntethez adható, s olyan zsírsavat tartalmaz, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet.

szezámmag

Pasztává őrölve tahinit készítenek belőle, mogyoróvaj allergiások számára pedig remek alapanyag az azt helyettesítő pasztához. A hummus fő összetevője. A teljes szezámmag rostban és fehérjében is gazdag. Ropogós kiegészítője lehet szinte bármilyen ételnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.