Megérett a füge: fügelekvár receptet ajánlunk

hús nélküli
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 24. 13:00
Annyi bizonyos, hogy a füge a Földközi-tenger környékén szinte minden országban jelentékeny gyümölcs, de a legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe. Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető.
A legenda szerint a fügét a törökök hozták magukkal Magyarországra és először a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették el őket a kivágott szőlők helyére. Készítsünk belőle fügelekvárt!

Annyi bizonyos, hogy a füge a Földközi-tenger környékén szinte minden országban jelentékeny gyümölcs, de a legtöbb aszalvány Kis-Ázsiából kerül a kereskedelembe. Nálunk a füge jókora bokorrá vagy kisebb fává nevelhető.

Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.

Afügeévente kétszer virágzik. Az őszi virágokból fejlődő terméskezdemény- ha nem fagy el télen- tavasszal fejlődik ki és éppen most érik be. A tavaszi virágzásból származó gyümölcsök október közepe táján érnek meg és szüretelhetők le. A hazai fügefajták gyümölcse aszalásra nem igen alkalmas, de friss fogyasztásra kiváló és kitűnő ivólé. Dzsem, lekvár, sőt bor is készíthető belőle.

FÜGERECEPTEK

CUKROZOTT (KANDÍROZOTT) FÜGE

Előkészületek: 10 perc

Főzés: 1 óra

Hozzávalók:

  • 4 liter + 2 csésze víz2 ek. szódabikarbóna
  • 30 füge
  • 1,5 csésze kristálycukor

Áztassuk be 10 percre a gyümölcsöt (fügén kívül készíthetjük barackból vagy akár paradicsomból is), majd csöpögtessük le. Egy nagy lábosban készítsünk szirupot cukorból és vízből, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fügét, lassú tűzön forraljuk kb. 20 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Minden nap forraljuk újabb 20 percig, amíg el nem párolog róla a cukros szirup.Szárítsuk meg nedvszívó papíron a napon. Hogy ne ragadjanak össze, forgassuk meg cukorban és zárjuk légmentes edénybe.

FÜGE-ALMA KOMPÓT

Előkészületek: 10 perc

Főzésiidő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 6 füge (friss vagy szárított)
  • 1 citrom felszeletelve
  • 1 csésze barnacukor
  • 1 csésze víz
  • Fahéj, szegfűszeg (kb. 6 db)

Forraljuk fel a vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromot és a fűszereket. Távolítsuk el az alma magházát, majd helyezzük az almákat serpenyőbe, majd vegyük körbe a fügékkel. Öntsük le a sziruppal. Lassú tűzön süssük/pároljuk, néha locsoljuk meg a főzőlével addig, amíg az alma meg nem puhul és a szirup be nem sűrűsödik. Tálaljuk egyesével az almákat tetejükön egy-egy fügével.

BASMATI RIZS FÜVÉGEL, MUSTÁRMAGGAL ÉS GYÖMBÉRREL

Előkészületek: 10 perc

Főzésiidő: 20 perc

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál felaprított friss gyömbér
  • 1 db chili vagy egyéb erős paprika kimagozva és felaprítva
  • 2 csésze basmati rizsSó ízlés szerint
  • 4 db füge felkockázva

Közepes tűzön forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a mustármagot, a gyömbért és az erős paprikát, majd a hagyma üvegesedéséig forrósítsuk. Szórjuk rá a rizst, sót, fügét és kb. 3 és fél csésze vizet. Forraljuk fel, majd vegyük vissza lángot minimumra, és kevergetve főzzük 10 percig. Zárjuk le a gázt és hagyjuk saját magában gőzölögni további 10 percen keresztül.

FRISS FÜGELEKVÁR

Hozzávalók

  • 2 kg érett füge
  • 0,5 - 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 db citrom felszeletelve
  • Ízlés szerint néhány darab fahéj vagy gyömbér
  • 2 dl víz

Mossuk és hámozzuk meg a fügéket, majd vágjuk őket félbe. Egy nagy edénybe keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük fel egy kis vízzel, ami ellepi a cukrot. Adjuk hozzá a feldarabolt fügét és a citromszeleteket és főzzük kb. 45 percen keresztül. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, feldobhatjuk a lekvárt egy kis fahéjjal vagy gyömbérrel. Gyakran kavargassuk, nehogy leégjen, esetleg adjunk hozzá egy kis vizet.. Tisztára mosott üvegbe töltsük, majd dunsztolva pihentessük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.