Klímaváltozás: csökkenhetnek az élelmiszer-készletek? - 2.rész

élelmiszerkészlet
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 14. 15:06
A talajváltozás is gondot okozhat

A talajváltozás is gondot okozhat

Rekord méretű árvizek, elmaradt termények, elveszett állatállomány – csak néhány komoly gond, amely napjainkban sújt egyes területeket a Földön. A csapás igen nagy, hiszen a gazdák nem tudják, mikor ültethetnek újra földjeikre. Vajon tényleg kell számítanunk élelmiszer-csökkenésre a klímaváltozás miatt?

Napjainkban a klímaváltozás már komolyan érezteti hatását. A hőhullámok, aszályok, tűzvészek és árvizek komoly következményekkel járnak az élelmiszerellátásra. Az extrém meleg, az árvíz és az aszály egyaránt károsítja a termőterületeket, s kisebbé teszi azokat. A bizonytalanságot kerülendő, a gazdáknak mielőbb célszerű elvetniük terményeiket, ám a tavasz beköszönte is megjósolhatatlan.

talajtípus

Változó talaj

Ha mindez még nem lenne elég, a talaj ugyancsak változik. Ez tárolja a szenet, a tápanyagot, amely egészségesen tartja azt és termékennyé teszi, hogy élelmiszert állíthassunk elő benne. A szén és más fontos összetevők a talajban az erózió megelőzésében is segítenek. Az aszályok után az árvizek és a szél is rontja a talajt, kivonva abból a tápanyagokat.

A klímaváltozás hatásai a gyakoribb árvizek, magas kockázatuk a talaj fokozatos vesztésével is jár. Vagyis a kardnak két éle van, ha a széleróziót és az esőalapú eróziót is nézzük.

A talajból a levegőbe kibocsátott szén az atmoszférában a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének mintegy egyharmadát teszi ki az elmúlt 150 évben. A szén átadása növeli a hőmérsékletet, a talajt kevésbé termékennyé teszi, s hajlamossá az erózióra.

Kutatások szerint a gazdák a középnyugati államokban már megváltoztatják gazdálkodási szokásait, hogy megelőzzék az eróziót és egészségesen tartsák a talajt az élelmiszer-termelés érdekében.

Van, aki abbahagyta vagy jelentősen lecsökkentette a talajművelést, melyet többek között a gyomnövények és kártevők ellen használt, ugyanakkor az eróziót is elősegíti és fontos tápanyagokat von ki a talajból. A Corn Belt-i részen sokan takarmánynövényeket kezdtek nevelni, amelyeket a késztermék után ültetnek az erózió, gyomok és kártevők megelőzése érdekében, valamint a talaj minőségének fenntartásához.

A gazdálkodóknak már jó ideje feltűnt, hogy ez már nem az az időszak, amely apáik idején volt. Olyan megoldásokat keresnek, amelyeket azelőtt nem használtak, hogy megtartsák a megfelelő élelmiszer-termelést a klímaváltozás ellenére is.

Több CO2, kevesebb növényi tápanyag

A talajban és levegőben bekövetkezett változások a kutatások szerint megváltoztatják a növények kémiáját, amelyre az emberek támaszkodnak. Ha több CO2 van az atmoszférában, az előnyös a növények növekedéséhez. Ám a méret nem minden, ha a növény értékét nézzük.

A megemelkedett CO2-n növekvő növények tápértéke csökken. A fehérjetartalom is lejjebb megy, sőt, az olyan mikrotápanyagok szintje is, mint a kalcium vagy a magnézium. S ha ezek csökkenek, nő a keményítőszint a rizsben, a búzában és más növényekben.

A kutatók sem pontosan tudják, miért, de vannak elméletek erre nézve. Ismert, hogy magasabb CO2 jelenlétében a növények kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mert több energiát fektetnek növekedésükbe, s kevesebbet abba, hogy megfelelően fejlődjenek a részeik, melyeket megeszünk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a CO2 és a növekvő hőmérséklet kombinált hatása ellensúlyozza egymást. Vizsgálatuk eredménye alapján a 2050-ben növő termények nem annyira különböznek majd a ma termesztettektől.

Az Amerika Talajtudományi Társaság megállapítása szerint, mely a talajfenntarthatóságra koncentrál, egyes területek elszenvednek majd veszteségeket a klímaváltozás miatt - egyes régiók profitálnak majd belőle, de a többség nem.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.