Életeket menthet a „hozzáadott cukor” felirat

hozzáadott cukor
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 03. 13:08
Hamarosan az összes mennyiség szerepelhet az élelmiszereken

Hamarosan az összes mennyiség szerepelhet az élelmiszereken

Emberek millióinak életét mentheti meg a tervezett termék-felirat, melyen a hozzáadott cukor mennyiségét meg lehet nézni – megelőzheti a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

Egy új szabályozás megkövetelné, hogy a hozzáadott cukor mennyiségét is feltüntessék az élelmiszerek címkéjén. Ezzel az intézkedéssel közel 1 millió szívbetegséget és 2-es típusú diabéteszes esetet előzhetnének meg az Egyesült Államokban, ahol az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) először 2016 májusában javasolta, hogy a teljes szénhidrát tartalom kategóriában tüntessék fel, mennyi hozzáadott cukrot rejt még egy adott termék a már benne levőn kívül.

Ha a fogyasztóknak van lehetőségük az új címke elolvasására, megváltoztathatják élelmiszer-választásukat, s az amerikai szakemberek számítógépes becslése szerint 350 ezer szívbetegség- illetve 600 ezer 2-es típusú diabétesz-eset lenne megelőzhető a következő két évtizedben. Nem is beszélve az egészségügy költségeiről.

A hatás természetesen a gyártókra is jelentős lenne – csökkentenék az élelmiszerekbe kerülő cukor mennyiségét.

„A hozzáadott cukor címke arra készteti az élelmiszeripart, hogy termékei egy részét újrafogalmazza, s ha kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, az egészségügyi és pénzügyi előnyök megduplázódnának. Ez megdöbbentő hatás” – fejtette ki Renata Micha, a Bostoni Tufts Egyetem Táplálkozástudományi Iskolájának vezető kutatója.

A hozzáadott cukor az amerikaiak elfogyasztott napi kalóriáinak több mint 15 százalékát teszi ki – annak ellenére, hogy a naponta javasolt mennyiség csupán 10 százalék alatti.

Sok emberben lehetne tudatosítani, hogy egy adott termékben sajnos annál több hozzáadott cukor van, mint amennyit róla gondolunk – ehhez a jövőben elég lenne elolvasni a címkét.

Tájékoztatásképpen, a barna cukor, a kukorica édesítőszer, a kukoricaszirup, a dextróz, a fruktóz, a glükóz, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a méz, a laktóz, a maláta-szirup, a maltóz, a melasz, a nyerscukor és a szacharóz csupán néhány azon különféle összetevő közül, melyek hozzáadott cukorral gazdagítanak egy élelmiszert.

Az FDA a fogyasztók dolgának megkönnyítése érdekében szorgalmazza az új típusú étel-címke bevezetését, mely az összes hozzáadott cukorforrást tartalmazza. Grammban lesz kifejezve és egy átlagos személy napi kalóriatartalmának aránya is feltüntetésre kerül.

Sajnos, a címke bevezetését a hatóság 2020-ra tolta, de az mindenképpen ígéretesnek tűnik. Nagy szükség van a címke bevezetésére s nagyon időszerű is lenne – mondta Renata Micha.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a hatékonyabb információk sokat segítenek az embereknek okosabb döntéseket hozni az élelmiszer-választás terén, s sokan elkezdték kerülni az egészségtelen transzzsírokban gazdag ételeket – ami az élelmiszeripart is arra késztette, hogy eltávolítsa azokat termékeiből.

Dr. Reshmi Srinath, a New York-i Mount Sinai Súly- és Anyagcsere Menedzsment Programjának vezetője, illetve az Icahn Egészségügyi Iskola professzor asszisztense abban bízik, ugyanezt a helyzetet érik el majd a hozzáadott cukor feliratokkal. Tapasztalatai szerint az emberek ma már jóval tudatosabbak a cukor-bevitelüket illetően is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.