Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr? Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad.
Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésreParaguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak “édes levélnek” vagy “édesfűnek” is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor.
A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A steviaédes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint például a Sweet’N Low, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!
1.Akik rendszeresen sütnek steviával, biztos jól tudják, hogy csak kevés kell belőle a kívánt íz eléréséhez.
2.Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
3.Fogyókúrázóknak is kiváló segítség lehet a felesleges kilók leadásához!
4.Az E számok jegyzékében, a stevia, mint alapanyag az E960 –as számot kapta.
5.Ha beiktatjuk étkezéseinkbe, mindennapjainkba még az édesség utáni vágyunkat is csökkentheti!
6.ASweet ’N Low steviaautomata kiszerelése kiválóan alkalmas a mindennapi kávézáshoz és teázáshoz, sőt még a táskádban is könnyedén magaddal viheted!
7.Megédesítheted vele a frissítő limonádékat, a mostanában egyre népszerűbb chia pudingot, joghurtokat vagy éppen a család kedvenc tavaszi epres süteményét!
Ha szeretnéd letesztelni a gyakorlatban is, próbáld ki a következő steviás receptet.
Hozzávalók a piskótához :
Elkészítés:A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön az édesítőszerrel habosra verjük habverővel, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Félretesszük kihűlni.
Elkészítjük a krémet: Használhatunk hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnunk, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg.Az elkészült krémet a tortaformában a piskóta tetejére tesszük, szép simára elegyengetjük.
Az epret ízlés szerint daraboljuk, felezzük vagy szeleteljük, szépen dekoratívan elhelyezzük a krém tetején. Az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét készítünk, a darabolt eperre öntjük. Hat órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben és már tálalható is.Kellemes, frissítő desszert alacsony szénhidrát tartalommal!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.