Kutatók szerint a triklozán nevű anyag mennyisége, mely számos háztartási termékben megtalálható – így a fogkrémben, szájvízben is -, jelentős mértékben növeli az ellenálló baktériumok számát. Vagyis antibiotikum-rezisztencia jelentkezhet.
Megdöbbentő eredményre jutott egy új kutatás, melyet a kutatók az Antimicrobial Agents & Chemotherapy című szaklapban jelentettek meg. Eszerint antibakteriális anyag is kiválthatja az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumtörzsek jelenlétét – ez az anyag a triklozán, melyet számos háztartási termék, többek között a fogkrém és a szájvíz is tartalmaz.
Egérkísérletek során derült ki, hogy a húgyúti fertőzéssel küzdő állatok antibiotikumos kezelése nem vezetett igazán eredményre, amikor triklozánnak voltak kitéve.
Petra Levin biológus elmondta: külön aggasztó, hogy itt nemcsak antibiotikum-rezisztencia esete áll fenn, más kezelésekkel szemben is ellenállóak a baktériumok.
Kérdés persze, hogy miért lép fel antibiotikum-rezisztencia a triklozán miatt. Ez az anyag a sejtnövekedést gáltó, ún. ppGpp (guanozin-tetrafoszfát) vegyülettel együttműködve vált ki ellenállást a baktériumokban az antibiotikummal szemben.
Amennyiben a körülmények nem kedvezőek, a ppGpp blokkolja a bioszintetikus útvonalat, mely a sejtek összetevőiből – ezek a DNS, RNS, fehérjék, zsírok – alkot új sejteket.
Mivel a túlélésre kell fókuszálni az erőforrásokkal, a sejtnövekedés leáll. A baktériumellenes gyógyszerek viszont a speciális, bioszintetikus útvonalak megcélzásával ölik meg a betolakodókat. Ha tehát ezek az útvonalak gátolva vannak, a gyógykészítmények nem tudják teljesíteni a feladatukat.
A triklozán következtében a ppGpp termelése beindul – a bioszintézis leáll, vagyis az antibiotikum képtelen elpusztítani a baktériumot.
A gyógyszer csak azoknál a baktériumoknál tudja a hatását kifejteni, amelyek nem képesek előállítani ppGpp-t – ilyenkor ugyanis a bioszintetikus útvonal nyitott marad.
A biológus kollégáival mutáns E.coli baktériumokon végzett tesztet, hogy a fent leírt elméletet bizonyítsa. Az egyik tenyésztett törzs képes volt ppGpp előállítására, a másik nem.
S valóban kiderült, hogy annál a mutánsnál, amelyik nem tudott létrehozni ilyet, a triklozán nem okozott antibiotikum-rezisztenciát.
A kutatók további vizsgálatokat is szükségesnek tartanak ezen a téren, ugyanakkor már most úgy gondolják: fontos lenne kivonni a kozmetikai termékekből a triklozánt.
Ez az anyag a fogkrémekben, szájvizekben, de ruhákban, gyermekjátékokban, sőt a hitelkártyákban is megtalálható. Azért alkalmazzák őket a gyártók, hogy mérsékeljék vagy megelőzzék a baktériumok szaporodását az adott termékben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.