Fertőzésveszély: ehető a sütemény tészta?

Fertőzésveszély: ehető a sütemény tészta?

fertőzésveszély
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 01. 16:30
Veszélyes lehet a nyers alapanyagok miatt

Veszélyes lehet a nyers alapanyagok miatt

Nem kevesen sütnek szívesen édességet vagy sós ropogtatnivalót otthon. A készülő sütemény tészta megízlelése csábító lehet, mielőtt beletesszük a formába vagy a tepsibe. De vajon jó ötlet? A fertőzésveszély miatt nem feltétlenül.

Előfordult már velünk, hogy belekóstoltunk, amikor előttünk hevert a munkaasztalon a sütemény tészta? Összeállítása után csalogató lehet a megízlelése, ám nem árt vigyázni: mielőtt megsütjük, veszélyt tartogathat. Ehető, de nem ajánlott ilyen formában fogyasztani!

A még ki nem sütött liszt és a nyers tojás ugyanis kellemetlen meglepetéssel szolgálhat számunkra – megvan az esélye annak, hogy komolyan megbetegítenek. A nyers tojás azért hordozhatja a fertőzés veszélyét, mert szalmonellát rejthet. A fertőzés hasmenéssel, lázzal, gyomorfájdalommal járhat – a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek idősek és gyermekek esetében.

Fotó: 123rf.com

A sütés nélküli liszt, összekeverve a többi hozzávalóval baktériumokat tartalmazhat, így például E.colit, mely ugyancsak hasmenést és gyomorfájdalmat válthat ki. Egyes baktériumtörzsei pedig olyan beteggé tehetnek bennünket, hogy kórházba kerülhetünk.

Nemcsak az a sütemény tészta okozhat azonban gondot, amelyet otthon készítünk. A boltban vásárolt, kifagyasztás utáni változattal is akadhatnak problémáink. A sütemény tészta fogyasztása általában nem javasolt.

A boltban vásárolt, sütemény tésztás fagylaltot kezelik az ártalmas baktériumok ellen, vagyis ez biztonságosnak számít. Van néhány termék, melyet kimondottan úgy alkottak meg, hogy ebben a formában ehető legyen. Ezeket azonban hőkezelt lisztből és főtt tojásból készítik, hogy eltávolítsák a káros baktériumokat.

Tartsuk be az alábbi szabályokat a sütemény tészta esetében, ha nem szeretnék problémát!

1.A nyers tésztát ne kóstoljuk meg!

2.Figyeljünk a gyerekekre is, ha tésztával játszanak. Győződjünk meg arról is: elég idősek ahhoz, hogy tudják, piszkos kézzel nem szabad a szájukba nyúlkálniuk.

3.Főzzünk és süssünk megfelelő hőmérsékleten!

Fotó: 123rf.com

4.Nyers tésztát sose tegyünk fagylaltba, jégkrémbe, ha magunk készítünk ilyen édességet!

5.Ha nyers összetevőkkel dolgozunk, a tiszta kezek és felületek nagyon fontosak.

6.Nézzünk utána, milyen termékekkel volt már probléma az előregyártott sütemény tészta esetében.

7.Ha úgy gondoljuk, sokszor ízleltük már meg a sütemény tészta egy darabját, mégsem lett belőle gondunk, persze, ez igaz lehet – de nem jelenti azt, hogy a jövőben is elkerüljük a betegséget.

Ne feledjük, az óvatosság nem árt, ha nem szeretnénk a finomság elfogyasztását rosszullét miatt elhalasztani.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.