Télen gyakran előfordul, hogy reggelente kellemetlen torokkaparással ébredünk, nehezünkre esik a beszéd, sőt a nyelés is. Rosszabb esetben teljesen elmehet a hangunk, szinte megszólalni sem bírunk.
A torok- és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére nagyanyáink számos házi praktikát ismertek, melyhez az alapanyagot a környezetükben lévő gyógynövényekből nyerték. A régi módszerek természetesen csak a tünetek megjelenésének kezdetétől alkalmazva hozhatnak eredményt.
Ha a panaszok lázzal vagy gyulladással súlyosbodnak, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.
Torokfájás és köhögés elleni, ősi bevált módszer a a bizarrul hangzó hagymás tej.
A tej nyugtató, a hagyma pedig baktériumölő hatóanyagokat tartalmaz, emellett gazdag C-vitamin forrás is. Ha ihatóvá akarjuk tenni e toroköblítőt, lehet, hogy érdemes fűszerezni...
Hozzávalók:
Mivel a telet eddig megúsztam torokfájás nélkül, még nem mertem kipróbálni e recepturát - fogadja ezért mindenki nagy-nagy megértéssel e kezdeményezést.
A hagymát héjastul apróra vágjuk, majd szegfűszeggel, cukorral, kakukkfűvel, kevés vízzel egy fazékban alaposan elkeverjük. Az egészet kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, közben időnként kevés vizet öntünk hozzá. A masszát egy szűrőn átnyomjuk, a tejet pedig felforrósítjuk. A hagymalevet a tejjel azonos arányban kell összekeverni, majd jöhet a kúra. Ha a csodafőzetből naponta háromszor fogyasztunk, állítólag megszűnnek a panaszaink. Sőt, minden egyéb problémánk is megszűnhe...
A torokfájás további természetes ellenszerei közé szerencsére tartoznak kellemesebb gyógymódok is, ilyen például azillóolajos gargalizálás. Egy kispohár vízbe 3 csepp eukaliptusz olajat, 2 csepp szantálolajat és 1 csepp teacserjeolajat teszünk. Ezzel kész is az öblögető oldat, amit ajánlatos naponta 3-szor használnunk. Persze szigorúan csak gargalizálásra.
Ha nem segít a kúra, a torokfájást rendszerint száraz köhögés követi. A gőzölésen, a mézes gyógyteákon kívül régen a következő kanalas orvossággal próbálkoztak.
A tormát elkeverjük a mézzel, az apróra vágott hagymával, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Naponta ötször együnk belőle egy teáskanálnyit - ajánlják nagyanyáink. Nem sokkal rosszabb, mint a gyógyszertári köptető.
Finnyás férfiaknak kitaláltak a hagymás-mézes-tormánál tűrhetőbb párosítást: állítólag ameleg, mézes sörhasonlóan jó eredménnyel alkalmazható. Este melegítsünk fel fél liter sört, keverjünk el benne 4 evőkanál mézet, majd kortyolgatva fogyasszuk. Jobbulást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.