Kávéimádók vagyunk? – A genetika is oka lehet!

genetika
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 19. 17:04
Minél keserűbb, annál többet iszunk?

Minél keserűbb, annál többet iszunk?

A kávé nem igazán kesernyés íze miatt csábít el bennünket. Egy új tanulmány szerint egy genetikai variáns is tehet arról, hogy az emberek nagy része kávérajongó.

A keserű íz alapvetően figyelmeztetőként hat – természetes védekezési lehetőséget nyújt a számunkra ártalmas élelmiszerekkel, folyadékokkal szemben. Ennek alapján azonban a kávét is ki kéne köpnünk – vélekednek a kutatók.

Csakhogy egy új tanulmány arra mutatott rá - melyet az Egyesült Királyságban végeztek 400 ezer ember bevonásával - , hogy minél érzékenyebb valaki a koffein keserű ízére, annál több kávét iszik. Az érzékenységet egy genetikai variáns okozza.

kavezacc

„Azt várná az ember, hogy akik különösen érzékenyek a keserű ízre, így a koffeinére is, azoknál kevesebb kávé fogy - ám az igazság az, hogy a fokozott érzékenységgel bírók megtanulták társítani a jó dolgokat ehhez, s ez a stimuláció, amellyel a koffein, avagy a kávé szolgál” – magyarázta Marilyn Cornelis, a Chicagói Northwestern Egyetem megelőzés- orvostudományi professzor asszisztense az egyetem sajtóközleményében.

Hozzátette: az ízt hosszú ideje tanulmányozzák, de a teljes mechanizmus máig nem teljesen világos számukra. „Szeretnénk megérteni a dolgot biológiai szempontból is”- hangsúlyozta Marilyn Cornelis.

A tanulmányt a Scientific Reports folyóiratban közölték.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.