Hogyan együnk Pomelot?

Hogyan együnk Pomelot?

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 06. 15:03
A pomelo a citrusfélék legnagyobb gyümölcse, Ázsiában, Malajziában, Tahitin, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken terem.

A pomelo a citrusfélék legnagyobb gyümölcse, Ázsiában, Malajziában, Tahitin, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken terem.

Egzotikus gyümölcsök - pomelo

Ez azegzotikus gyümölcsismert pummelo, pommelo, shaddock és jabong néven is. A shaddock nyilvánvalóan nem egy ázsiai szó, az angol felfedező, Shaddock kapitány nevéből ered, aki a Karib-térségbe hozta a gyümölcsöt a 18. század közepén.

Nagyobb, mint a grapefruit, de édes az íze és vastag a héja.Tulajdonképpen a grapefruit a pomelo és a narancs keresztezése, akárcsak a tangelo, a mandarin és apomelokeresztezése. A gyümölcsnek körte alakja van, de annál sokkal nagyobb. A legszélesebb pontján elérheti a 30 cm-t, és súlyban lehet akár 10 kg is.

foto.pixabay.com

A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik. A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában. A pomelo fák legjobban a trópusi vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik, így kevés pomelot találhatunk messze északra az egyenlítőtől.

A többi citrusféléhez hasonlóan a pomeló is magról szaporítható,bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelót szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelofánkat.

Foto:pixabay.com

Apomelo télen érik, akárcsak sok más citrusféle. Gyakran megtalálható a helyi élelmiszerboltokban december végén világszerte, bár egyes helyeken megtalálható késő ősztől egészen tavaszig.

A kínai szakácsok különböző ételekben is használják, elsősorban a desszertek készítésekor. A héját be lehet cukrozni, vagy desszertként szolgált levesek tálalásához is alkalmas. A hártyáját fel lehet használni főételek ízesítéséhez. A britek lekvár készítéséhez használják a hártyáját.

Sok benne a B1-, B2- és C-vitamin valamint a kálium, ezenkívül zsírégető enzimet is tartalmaz, ezértfogyókúrázóknak is ajánlható.

Vietnamban az emberek gyűjtik a zamatos virágát, hogy parfümöt készítsenek belőle. Ősi alternatív gyógymódokban utalnak a gyümölcs használatára, miszerint ezzel enyhíthetők a rohamok és a köhögések. Az összezúzott leveleket használják bőrduzzanatokra, és állítólag gyógyítja a fekélyeket. A brazilok a héjából és a levéből köhögés elleni szirupot készítenek.

Foto:pixabay.com

Hazánkban egyelőre sokkal jobban kedvelik a grapefruitot, mint a pomelot,bár nem árt tudnunk, hogy a grapefruit belőle származik. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek mellett óvakodnunk kell a grapefruit fogyasztásától. Ha valaki karbamazepint szed, ami elterjedt gyógyszer azok számára, akik rohamoktól vagy mániás depressziótól szenvednek, valószínűleg nem szabad pomelot fogyasztania; a levének fogyasztása is hatással lehet a gyógyszeres kezelések hatékonyságára!

Hogyan együk a pomelot?

Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre, ahogy a képen is látható:

pomelo_pucolas
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.