Korábban azt hitték, a koffein árt
Noha bizonyos esetekben éppenséggel ellenzik a fogyasztását, a kávé egy új kutatás szerint olyan problémák megelőzéséhez is alkalmazható, mint a bőrpírról ismert rosacea.
Több betegségről és egészségügyi állapotról derült már ki, hogy a kávé fogyasztása valójában hatékony a megelőzésben.
A kutatók felfedezése egy olyan elemzésen alapult, mely 83 ezer nő étrendi szokásait és rosacea kockázatát vizsgálta – az alanyok egy nemzeti ápolói tanulmányban vettek részt 1991 és 2005 között.
Mindez felülírja azt a régóta fennálló hiedelmet, miszerint aki rosacea bőrproblémával küzd, inkább kerülje a koffeint és egyéb forró italokat.
„Kiderült, hogy a kávéból származó koffein védelmet nyújthat a rosacea kialakulása ellen” – mondta Wen-Qing Li, a Providence-i Brown Egyetem dermatológiai és epidemiológiai professzor asszisztense és a tanulmány szerzője. A kutatás eredménye ugyanakkor határozottan bizonyítani nem tudja, hogy a kávé csökkenti a rosacea kifejlődésének kockázatát.
A rosacea gyakori krónikus gyulladásos állapot, amely az arcot érinti. Az orcák kipirultak lesznek, s olykor pattanásszerű dudorok is megjelennek rajtuk. A korábbi amerikai elnök, Bill Clinton küzdött ezzel a bőrproblémával, ahogyan a néhai brit hercegnő, Diana is.
A kutatók szerint azok a kávéivók, akik naponta 100 milligrammnyi koffeint vettek magukhoz, 4 százalékkal mérsékelték a rosacea kialakulásának esélyét.
Azoknál, akik 4 vagy ennél több kávét fogyasztottak, „jelentős” csökkentés volt megfigyelhető a kockázat terén, összehasonlítva őket a havi egy kávét ivókkal.
Ugyanakkor, az adag mennyiségét nehéz megmondani. A Mayo Klinika felhívja a figyelmet, hogy egy 236 milliliteres kávé jellemzően 95 mg-165 mg koffeint tartalmaz – a tanulmány pedig azt jelezte, hogy egy valakinek legalább 2 adag kávé elfogyasztására van szüksége naponta ahhoz, hogy elérje a 100 milligrammot.
Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy, népszerű kávéláncoknál kapható, 590 milliliteres, nagyobb méretű kávé adag akár400-475 milligramm koffeint is magába foglalhat.
Wen-Qing Li szerint még mindig nem tudni pontosan, de lehetséges, hogy a hatást a koffein érrendszerre és immunrendszerre gyakorolt ereje váltja ki. A kockázat csökkentésében szerepet játszhat a koffein hatása bizonyos, kulcsfontosságú hormonokra: az adrenalinra, noradrenalinra és a kortizolra – vagy az antioxidánsokra, melyeket a kávé tartalmaz.
A kutató kiemelte ugyanakkor, hogy az összefüggés csak a kávéivóknál volt kimutatható. A tea, a szódavíz vagy a csokoládé fogyasztását nem vizsgálták ebben a témában és a koffeinmentes kávét illetően sem folytattak vizsgálatot.
Egy elemzés szerint a csokoládé inkább növeli a rosacea kockázatát, ám Li hozzátette: az eredmények persze nem zárhatják ki a koffein más formában elfogyasztott potenciális védő hatását.
A tanulmányt a JAMA Dermatology szakfolyóirat közölte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.