Sajtlexikon: avagy melyiket szeressem és miért?

sajt
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 04. 14:01
Mióta csak az ember tartott juhot, kecskét, tehenet, sajt is készült az otthoni gazdaságokban. A legenda szerint az első egy „balesetből” született. Milyen sajtokat eszünk manapság és melyik miről nevezetes?

Mióta csak az ember tartott juhot, kecskét, tehenet, sajt is készült az otthoni gazdaságokban. A legenda szerint az első egy „balesetből” született. Milyen sajtokat eszünk manapság és melyik miről nevezetes?

Az első sajt egy véletlen műve volt – így szól a legenda. A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában konténerekben szállították a tejet, melyet az állatoknak szántak. Miközben gyalogoltak, az enzimekkel keveredett (ez az oltó), majd szétvált, aludttej lett belőle, s végül sajt. Az egyiptomiak is szerették a sajtot: falfestmények arról árulkodnak, hogy már Kr.e. 2000-ben is készítették.

Hogyan érdemes használni a sajtot?

Ha főzünk vele, egyenesen a hűtőszekrényből is használhatjuk. Amennyiben előételnek szánjuk, kínáljuk szobahőmérsékleten. Elegendő ötféle sajtot felszolgálni – ízre, formára, szerkezetre legyenek különbözőek. Mielőtt kirakjuk a vendégek elé, érdemes 20 perc-1 órán át a hűtőben tartani, hogy valós zamatukat kapjuk meg.

Friss sajtoknak általában a fetát, ricottát, krémsajtot, kecskesajtot, queso frescót tartjuk. A cottage cheese vagy angol túró szintén ide tartozik. A lágy és friss sajtokat rövid ideig hagyják állni, ízük enyhe. Főzéshez, mártásokhoz ideálisak ezek a sajtfajták, de salátához is ízletesek.

Még lágyabbnak számítanak a Brie, vagy a Camembert. Jellegzetesen krémes, szinte folyós sajtok szobahőmérsékleten, a héjukat is meg lehet enni. Kitűnőek előételnek, dzsemmel is fogyaszthatók. Sütve aranybarnán ízletesek, s keksszel is kínálhatók. Spenóttal, articsókával párosítva szintén ajánlottak.

Közepesen lágy sajtnak a Goudát, a Havarti és a Muenster sajtokat nevezzük. Ilyen a Colby és a Monterey Jack is. A mozzarella is hasonló, de ezt főként tésztatölteléknek tartják. Főzik, gyúrják őket és formára alakítják. A Havarti sonkával, szendvicsben kiváló, a Gouda karamellizált hagymával ideális, de fehérbabbal, kenyérrel párosítva is remek íze van.

Az olyan, keményebb sajtokat, mint például a Cheddar, a Swiss, a Gruyere vagy a Parmezán, többnyire makarónihoz, reszelve esszük. Almával, körtével párosítva nassolnivalóként is finomak. Próbáljuk ki sütve, almával és Cheddarral, salátában!

A kék sajtokat gyakran bizalmatlanul méregetik, hiszen penészes sajtról van szó. Csakhogy kimondottan finom. Ezt a fajtát a penicillium roqueforti nevű penész hozzáadásával hozzák létre. A legismertebb kék sajt a Gorgonzola, a Roquefort, Maytag kéksajt, illetve a Stilton. Steakhez vagy előételnek általában kedveltek.

Egyszerű összetevők alkotják

Akár Camebertről, akár Goudáról vagy Cheddarról beszélünk, ugyanolyan összetevőkből készül: tej, só, oltó, valamint egy adott baktériumkultúra van benne.

Az adja a különféle típusokat, hogy miként kombinálják őket és mennyi ideig „öregszenek. Természetesen egyéb hozzávalók is kerülnek a sajtokba – gyümölcsök vagy fűszerek.

Nem érdemes túlzásba vinni

A sajt az egészséges étrend része lehet, ha mértékkel fogyasztjuk – naponta egy felnőttnek elég 2-3 adag tejterméket ennie. Kb. 56 gramm sajt nagyjából 1 csésze tej vagy joghurt által biztosított kalcium-mennyiségének felel meg. A sajt foszfort, cinket is tartalmaz a fehérje mellett, amely különösen előnyös a vegetáriánusoknak.

Ha kevesebb sót szeretnénk enni, válasszunk olyan sajtokat, melyben kisebb mennyiségben található meg – ilyenek a lágyabb típusok, például a mozzarella.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.