Mi nem hiányozhat az étkezésünkből?
Aki nem eszik húst és főként zöldségfélékből oldja meg a táplálkozását, bizony oda kell figyelnie arra, hogy minden tápanyag jelen legyen a szervezetében.
Sok ember vált manapság hagyományosról vegetáriánus táplálkozásra. Számos, tápláló, értékes és finom étel készíthető zöldségekből, hüvelyesekből, magvakból és hús-helyettesítő élelmiszerekből. Kétségtelen előnyökkel járhat a kevesebb kalória, a táplálóbb és kevésbé silány ételek fogyasztása, az anyagcsere javulása, az inzulin-érzékenység javítása és a megfelelő vércukorszint elérése.
Ám azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos tápanyagoknak jelen kell lenniük az étrendben, ellenkező esetben ugyanis akár hiánybetegségek is felléphetnek.
1.A B12-vitamin bevitele: fontos vitamin, mely egészségesen tartja az agy- és a vérsejteket. A B12-ben gazdag ételek a DNS-molekulák építőkövei is. Hiánya fáradtsággal, gyengeséggel, székrekedéssel, vagy akár depresszióval járhat. Vegetáriánusoknak segíthet a vitamin-kiegészítés, vagy azok a gabonapelyhek, melyek B12-vitaminnal is dúsítottak.
2.Fehérje az étrendben: elengedhetetlen tápanyag a fehérje, s növényi alapú élelmiszerekből nem mindig jutunk elegendő mennyiséghez, pedig ezek a test igazi építőkövei. Aminosavakká bomlanak, melyek segítik a sejtnövekedést és javítást. Egy 68 kilós embernek napi 54 gramm fehérje kell. Kiváló fehérje-források a lencse, a bab, szója és a tofu.
3.Vigyázzunk a szójabevitellel: érdemes odafigyelni a mennyiségre, mert a túl sok már nem előnyös. Rosszabb, mint ha állati fehérjét fogyasztanánk – egyes szójatermékekben ráadásul sok tartósítószer és felesleges nátrium mennyiség lehet.
4.Kalciumbevitel: a tápanyagok tekintetében nagyon fontos a kalcium-bevitelre is ügyelni. A zöld leveles zöldségek kiválóak, de gyakori, hogy a vegetáriánusok kevesebb kalciumot fogyasztanak, mint a hagyományosan étkezők. Fogyasszunk spenótot, zellert, kelkáposztát, görögszénát és tejterméket, ha az még elfogadható számunka.
5.Vas-kiegészítés: vasat nagy mennyiségben főleg állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, ha egyéb módon fogyasztjuk, előfordul, hogy nem szívja fel kellő mértékben a szervezet. A vegetáriánusoknak érdemes ezt a tápanyagot kiegészítőként alkalmazni.
6.Olvassuk el jól az ételcímkéket: sok vegetáriánus tejet és tejterméket sem fogyaszt. Nekik fontos információ, hogy számos élelmiszer tartalmaz tejterméket, ezeket érdemes alaposan elolvasni az összetételüknél.
7.Együnk sok D-vitamint: a D-vitamin is nagyon lényeges tápanyag. A növényi eredetű ételek közül sokban találunk megfelelő mennyiségű kalciumot, ám ha kevés D-vitamin van a szervezetünkben, a kalcium sem szívódik fel jól.
8.Nem feltétlen kell többet költenünk: sokan gondolják, hogy a vegetáriánus étrend nagyobb költségekkel jár. Ezen könnyen felül lehet kerekedni, ha szezonális élelmiszereket vásárolunk, melyekből nagy a kínálat a piacon is. Válogassunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.