Az ízesítésen, savanyításon kívül más forradalmi értékkel is bír a citrom. Nem is sejtenénk, mennyi mindenre jó!
A savanyú ízű gyümölcsöt Európa déli részein, Ausztráliában és az egyesült Államokban is termesztik. Sokoldalúan felhasználható növény a gasztronómiában főként ízesítésre használjuklevesek, hús-, rizsételek készítésekor. De kiválóan alkalmas a különböző salátákra tehető öntetek alapjának is. Kevésbé ismert azonban, hogy a háztartásban milyen más célokra használható. Nézzük csak!
Kifacsart levével nyugodtan áttörölhetjük a fából készült vágódeszkát, a konyhai munkalapot, durva szemű sóra csöpögtetve egy szivaccsal átdörzsölhetjük a késeinket, amelyek ragyogni fognak.
Ha valamit odaégettünk a tűzhelyen a szellőztetés mellett egy citrom levágott héját finoman pirítsuk meg a láng fölött vagy a tűzhely lapján. Elűzi a rossz illatot. De vizes citromos lével a hűtőszekrényt is áttörölhetjük vagy az ételszállító dobozainkat is – a fertőtlenítés mellett kellemes illatuk is lesz.
Nyugodtan elfelejthetjük a méregdrága és sokszor egyáltalán nem hatékony vízkőoldókat. A citrom leve pontosan ezt a folyamatot végzi el – egy szivacs durvább, citromlével átitatott részével sikáljuk át például a csapok vízköves környékét.
Pólók, ingek átizzadt hónalját nyugodtan dörzsöljük át egy félbevágott citrommal mosás előtt. Amit a mosópor vagy az alacsony hőfokú víz “békén hagyna”, azt a citrom biztosan eltávolítja.
Gyakran küzdünk meg a sajtreszelő elmosogatásával: különösen a puhább sajtok hajlamosak annyira ragaszkodni a lukakhoz, eltömítve azokat. Ha egy félbevágott citrom húsos felét húzzuk át a reszelőn, a sajtmaradék kipotyog, a citromhúst pedig könnyedén eltávolíthatjuk folyóvízzel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.