Kúrálódjunk zöldekkel!

méregtelenítés
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 19. 14:30
Ilyenkor kiválóan lehet válogatni a friss, idényzöldségek közül. Fogyasztható nyersen, párolva, sütve.

Ilyenkor kiválóan lehet válogatni a friss, idényzöldségek közül. Fogyasztható nyersen, párolva, sütve.

Zöldek az egészséért

A képzeletre lehet bízni, hogy mit mivel fogyasztunk és vegyítünk. Kisebb teret hódított meg a zöldségekből készülő levek, mint a gyümölcsökből készülők, de azok sem kevésbé hatékonyak. A belőlük készíthető levek lehetnek pl.: uborkalé, gyermekláncfűlé, céklalé, zellerlé, spenótlé, paradicsomlé.

paradicsomleves_bazsalikom

A leveket mindig hígítani kell fele-fele arányban szénsavmentes ásványvízzel. Ha nincs otthon gyümölcscentrifuga, akkor a boltban cukormentes zöldségleveket kell választani.

A frissen préselt leveket elkészítés után igyuk meg, ugyanis a vitaminok nagy része oxigén hatására el kezd bomlani. A zöld nedűkben találunk még egy ismert anyagot a klorofillt. A növények a klorofillt arra használják, hogy a napfényből energiát nyerjenek, az állatoknak pedig az ételek megemésztéséhez és az ásványi anyagok felszívódásához van rá szükségük.

A klorofill erős antioxidáns, kitisztítja a vért, a májban pedig elősegíti a vörösvérsejtek termelődését. Szorulás és hasmenés esetén is alkalmazzák, méregtelenítésre is kiváló.

A klorofill leginkább zöld leveles zöldségekben, pl. spenótban található meg, valamint az olyan zöldségekben, mint a brokkoli vagy a spárga.Ha már klorofillnál tartunk, akkor meg kell említeni a búzafűlevet. Készen is kapható hazánkban, viszont mi magunk is elkészíthetjük búzafűből.

A búzafűszámos nyomelemet, vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, azonban legfontosabb eleme a klorofill. A búzafűben levő tápanyagok leginkább a belőle készített léből hasznosulnak.

A búzafűlevet markáns íze miatt egymagában kevésbé fogyasztják. A zöldbúzafű-koktél a színben és ízben is harmonizáló zöld teával vegyítve készül, a búzafű minden értékes összetevőjét megőrizve. A zöld teakellemesen finom ízű és frissítő hatást kölcsönöz az italnak. Legfeljebb 1 dl (a nap során kis mennyiségekben, lassan, kanalanként kortyolgatva) fogyasztása javasolt naponta.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.