Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombák számára. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni.
Magyarországon több mint háromezer különféle gombafaj él, köztük több száz ehető, némelyik különösen ízletes és finom. Szintén száz fölötti azonban a mérgező fajok száma, amelyek jelentős része csak enyhébb gyomorpanaszokat okoz, de egyesek fogyasztása halálos is lehet.
A SEFAG erdészeinek várakozásai szerint a következő hetekben a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően tömegesen jelennek majd meg a gombák a hazai erdőkben. A meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetőek. De találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is. A tapasztalt gombagyűjtők már pontosan tudják, hogy az egyes fajokat milyen fekvésű területen, milyen más növények közelében lehet megtalálni. A kezdők számára pedig marad az izgalmas keresgélés az aljnövényzetben.
A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk.
Gombagyűjtés közben vigyázzunk a környezetre. Az ismeretlen, nem ehető vagy mérgező gombákat se tapossuk össze, hiszen sok közülük védett faj. A leszedett gombát óvatosan csavarjuk ki a földből, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzuk. Figyeljünk a lábunk elé is: a kitaposott ösvényeken járjuk az erdőt, ne tegyünk kárt a növényekben.
Az összegyűjtött fogást akkor is fontos megmutatni gombaszakértőnek, ha ismerősnek vélt fajokat gyűjtöttünk össze. Egyes gombákat gyakorlatlan szemmel könnyű összetéveszteni, például az ízletes kucsmagombákat a mérgező papsapkagombákkal. A képzett és ingyenes szakellenőrök listája a NÉBIH weboldalán érhető el. A SEFAG erdészei felhívják a figyelmet arra is, hogy egyéni felhasználásra 2 kg gomba gyűjthető, ennél többhöz már az erdőgazdálkodó engedélyét kell kérni.
A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.