Csak könnyedén: variálható joghurtos kuglóf

kuglóf
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 10. 13:30
Egy jó alaprecept könnyedén variálható, elkészítésében nincs semmi ördöngősség, mégis mindig sikert arathatunk vele. A joghurtos kuglóf tökéletes példa erre.

Egy jó alaprecept könnyedén variálható, elkészítésében nincs semmi ördöngősség, mégis mindig sikert arathatunk vele. A joghurtos kuglóf tökéletes példa erre.

kuglóf könnyedén

Mostanában rákaptam a receptek gyűjtésére. Leggyakrabban a barátaimat és a családtagjaimat zaklatom, hogy osszák meg velem azokat a receptjeiket, amelyek megfelelnek az én alapkészségszintű főzőtudományomnak, vagyis egyszerűek, gyorsan készen vannak és tuti eredménnyel kecsegtetnek, viszont – tekintettel kiterjedt családomra és szerteágazó ízlésükre – könnyedén variálhatók.

Ha egyszerűbben szeretném magamat kifejezni, akkor azt mondanám, hogy valójában alapreceptek után kutatok. Olyan leírások után, amelyeket aztán kényem-kedvem szerint alakíthatok, változtathatok attól függően, hogy mi van otthon a kamrában.

A tízórai finomságok listáját eddig a különböző muffinok vezették, mert ennél egyszerűbben elkészíthető nyalánksággal még nem találkoztam, ráadásul sós és édes változatban is elkészíthető. Egyetlen apró bajom van vele. Tudom, butaság, de nekem mindig nehézséget okoz a papírkapszliba való elosztás: mellémegy, kifolyik, keveset rakok bele vagy éppen túl sokat. Mi az, ami a muffinhoz hasonlóan egyszerű, de az adagolásával nem kell bíbelődni – legalábbi sütés előtt nem – és számtalan módon variálható, ha van egy jó alapreceptünk? Bingó! A kuglóf.

Ha van egy jó kiindulási alapunk, amelynek erőssége nem a karakteres íz, hanem épp ellenkezőleg, a semlegesség,akkor a variációk száma hirtelen a végtelenbe tágul, mi pedig elégedetten dőlhetünk hátra, hogy egyetlen alaprecepttel és némi fantáziával mindig újszerűen ható finomsággal láthatjuk el családtagjainkat.

Joghurtos kuglóf

kuglóf könnyedén

Előkészítés ideje:
Főzési idő:
Teljes idő:
Adag:16

Kuglóf alaprecept joghurttal

Hozzávalók
  • 20 dkg puha vaj (+ kevés a forma kikenéséhez)
  • 30 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 1-2 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 30 dkg natúr joghurt
  • 50 dkg finomliszt
  • 4 kiskanál sütőpor

Elkészítés

  1. Keverjük habosra a puha vajat a sóval és a cukorral.
  2. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat - alaposan keverjük ki minden egyes tojás után -, majd utoljára keverjük bele a joghurtot és a vanília kivonatot is.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd szitájuk hozzá a joghurtos masszához.
  4. Vegyünk magunk elé egy kuglófformát és vékonyan vajazzuk ki.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  6. A masszát öntsük a formába és toljuk a sütőbe.
  7. Süssük készre a kuglófot 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen átsült-e.

Megjegyzés

Ha sütés közben nagyon pirulna a kuglóf teteje, takarjuk le egy darab fóliával. A kuglófunkat feldobhatjuk két marék aszalt gyümölccsel vagy sütésálló csokicseppel, esetleg keverhetünk hozzá reszelt citrom- vagy narancshéjat. Kakaós változatot is készíthetünk, ha 2-3 kanál liszt helyett cukrozatlan kakaóport adunk a masszához. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de csorgathatunk rá olvasztott csokit vagy készíthetünk citrommázat is. A variációk száma végtelen, kísérletezzünk bátran.

kuglóf könnyedén

kuglóf könnyedén

 
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.