Segít a rostban gazdag étrend 2-es típusú cukorbetegségnél?

rost
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 21. 14:02
Jótékony bélbaktériumok jelenthetnek könnyebbséget

Jótékony bélbaktériumok jelenthetnek könnyebbséget

Segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség kézben tartásában a sok rost. Kutatók szerint a rostban gazdag étrend olyan baktériumok csoportját támogatja, amely hozzájárul a vércukorszint ellenőrzés alatt tartásához.

A rostdús táplálkozás megkönnyítheti a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők dolgát. A kutatók a közelmúltban arra mutattak rá, hogy a rostban gazdag étrend olyan bélbaktériumok csoportját segíti, amelyek jobb vércukorszint-szabályozáshoz vezetnek, nagyobb súlyvesztést eredményeznek és a lipid-szintet is javítják.

A magas rosttartalmú diétát korábban már javasolták a 2-es típusú cukorbetegségre, ám a kutatók csak most jöttek rá, pontosan miért javítja ez az egészséget.

A Science szaklapban megjelentetett tanulmány 6 éven át tartott és a Rutgers Egyetem vezette. Kiderítették, hogy a táplálkozási rostok újra egyensúlyba hozzák a gyomor és bélcsatorna baktériumainak ökoszisztémáját, azaz a bélflórát, mely az emésztést is segíti.

Tanulmányuk lehetőséget ad arra, hogy ezen baktériumcsoport megcélzásával és a rostok étrendbe való nagyobb mértékű bevonásával a cukorbetegség kezelésén is alakítsanak – hangsúlyozta Liping Zhao, a Rutgers Egyetem-New Brunswick biokémiai és mikrobiológiai tanszék, valamint biológiai tudományok professzora.

A kínai, Shanghai-i Jiao Tong Egyetem kutatóival, valamint a Rutgers-en laboratóriumi kollégáival közösen végzett tanulmány során két csoportba osztották a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő alanyokat.

A 27 fős kezelési csoportban a résztvevőknek nagy mennyiségű étkezési rost több típusát adták, egy mindenkinél hasonló étrend mellett, amely energiát és főbb tápanyagokat biztosított. A 16 fős kontrollcsoport standard étrendet követett. Mindkét csoportnak adtak acarbose nevű gyógyszert a vércukorszint kontrollálására.

Dr. Lynn Bry, a Harvard Egyetem Massachusetts Host-Microbiome Centerének vezetője, aki nem volt részese a tanulmánynak, kiemelte, hogy a sötét leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, a rostdús gyümölcsökesetében sok bizonyíték van arra, hogy a mikrobák megemésztik azt, amit a szervezetünk nem. Vagyis amikor eszünk, nemcsak magunkat etetjük, hanem a mikrobiomot is.

A tanulmány megkezdését követő 12 hét elteltével a magas rosttartalmú étrendet követő alanyok nagyobb mértékű csökkentést vettek észre vércukorszintjükben, mint a standard ételeket evők. Az éhomi vércukorszintjük ugyancsak gyorsabban esett, s több kilót is veszítettek, mint a másik csoport tagjai.

rost

A kutatók szerint a 141 azonosítható rövid távú láncú zsírsavtermelő baktériumok törzsből csak 15-ről mondható el, hogy kulcsfontosságú a jobb egészséghez, de ezek válnak dominánssá, ha rövid láncú zsírsav butirát és acetát kerül a szervezetbe. A rostdús étrend nemcsak jobb vércukorszint-szabályozást eredményezett, hanem az inzulin termelődését is növelte.

Számos baktérium képes a szénhidrátok lebontására - így az étkezési rostok is -, és rövid láncú savakat termelnek, melyek a bélrendszer belső részének sejtjeit táplálják. Ezek pedig csökkentik a gyulladást és segítenek az étvágy kontrollálásában.

Ám a cukorbetegség és egyéb betegségek esetén a baktériumok rövidláncú zsírsavaiból hiány van.

A kutatók további tanulmányokat tervezek, hogy meghatározzák, többet tehetünk-e a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséért, ha nagyobb változások történnek a bél mikrobiomjában.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.