Mindjárt itt a tél! Ne hagyjuk, hogy a hűvös, nyirkos idő lehangolttá tegyen minket. Kapjunk fel egy kosarat, öltözzünk kényelmesen, és fedezzük fel a közeli erdők gombalelőhelyeit.
A gombaszezon nem csak az őszre korlátozódik, de a nyár elmúltával a hűvösebb idő és a talaj folyamatos nedvessége kedvez a gombák növekedésének. Azt mondják a gombászok, hogy ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombákat. A hegyvidékeken, az erdőkben ilyenkor rengeteg gombával találkozhatunk, egy séta alkalmával akár 100 féle fajtára is bukkanhatunk. Ügyeljünk arra, hogy mindig kosárba szedjük a gombákat, egy lelőhelyről sohase szedjük le az összes gombát, és zsákmányunkat mindig mutassuk meg szakértőknek. Ha nincs kedvünk a természetben sétálgatni, a piacon is kedvünkre dúskálhatunk a széles kínálatból, hazatérve pedig ínycsiklandó gombás ételeket készíthetünk. Akár az alábbi, cukorbetegeknek szánt receptjeinket is kipróbálhatják. A recepteket köszönjük a Diabetes Magazin, aDiabetes.hués aReceptsaroksorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. November elején megjelenik a Receptsarok 5. kiadvány, több mint 100, cukorbetegeknek szóló válogatott recepttel. A kiadvány megrendelhető a Tudomány Kiadó weboldalán, illetve megvásárolható személyesen a kiadónál.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 116 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 0,5 g Szénhidrát: 19 g
Üvegesre pirítjuk az olajon az apróra kockázott vöröshagymát, beletesszük a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk alá, és lefedve addig pároljuk, míg a zöldségek félig megpuhulnak. Ezután beleszórjuk a felszeletelt gombát, meghintjük pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel. Amikor a burgonya is megfőtt, tálalhatjuk.
A receptet a 2016-osReceptsarok 4.kiadványból kaptuk.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 136 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 6 g Szénhidrát: 11 g
Megmossuk a cukkinit, és félcentis szeletekre vágjuk. A gombát ledörzsöljük, megtisztítjuk, és nagy, lapos darabokra vágjuk. Olajjal kikenünk egy serpenyőt, majd a cukkinit és a gombát erős tűzön, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük benne. Azonnal megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk. A mártáshoz összeturmixoljuk a joghurtot és a bazsalikomot, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt.
A receptet a 2015-ösReceptsarok 3.kiadványból kaptuk.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 465 kcal Fehérje: 27 g Zsír: 26 g Szénhidrát: 54 g
A receptet a 2015-ösReceptsarok 3.kiadványból kaptuk.
További izgalmas receptek közül válogathat a Tudomány Kiadó gondozásában megjelenő Diabetes Magazinban, aDiabetes.huoldalán, illetve aReceptsarokkiadványokban, amit cukorbeteg sorstársak, dietetikusok és egészségügyi szakdolgozók receptjeiből állítottak össze.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.