Csokis-kókuszos töltött kalács: az édenkert íze

kalács
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 14. 13:05
Csupán egy-két plusz hozzávaló és egy hétköznapi péksüteményből máris valami izgalmas születik: a csokis-kókuszos krémmel töltött kalács remek példája ennek a kísérletnek.

Csupán egy-két plusz hozzávaló és egy hétköznapi péksüteményből máris valami izgalmas születik: a csokis-kókuszos krémmel töltött kalács remek példája ennek a kísérletnek.

csokis-kókuszos töltött kalács

Elég régóta sütökkalácsot. Általában mindig ugyanazt, már ami a hozzávalókat illeti, mert azért a formáját meg a kiszerelését (egy nagy vagy inkábbsok kicsi, egyszemélyes darab) szoktam változtatni. A hozzávalókat már kívülről tudom. A jól bevált alaprecepteket nem szívesen adom fel, inkább megpróbálok becsempészni egy-két hozzávalót úgy a receptbe, hogy azok ne indukáljanak nagy változásokat, de mégis mérhető legyen a különbség. Íme egy igazán sikeres kalácsrecept:

Csokis-kókuszos töltött kalács

csokis-kókuszos töltött kalács

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Mennyiség:4

Hozzávalók

  • 4 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 zacskó instant élesztő
  • 72-75 dkg liszt
  • ½ kiskanál só
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • A töltelékhez:
  • 16 dkg olvasztott vaj
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • kókuszreszelék - opcionális
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

  1. Keverjük bele a cukrot a langyos tejbe és futassuk meg benne az élesztőt.
  2. A tésztához való hozzávalókat keverjük össze, adjuk hozzájuk a felfuttatott élesztőt és alaposan dagasszuk ki. (Ha kell adjunk hozzá még egy kis lisztet, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta.)
  3. Langyos helyen, letakarva kelesszük a kétszeresére.
  4. A várakozás ideje alatt készítsük el a krémet.
  5. Az olvasztott vajba keverjük el a kakaóport és a kétféle cukrot. Tegyük a hűtőbe a krémet.
  6. Borítsuk a megkelt tésztát vízszintes felületre és vágjuk négybe, majd mindegyik darabot vágjunk további 3-3 további darabba.
  7. A kis gombócokat nyújtsuk 15x40 cm-es téglalapokká, kenjük meg a kakaós krémmel és szórjuk meg kókuszreszelékkel. A hosszanti oldaláról kezdve tekerjük fel őket.
  8. Hármas fonással fonjuk meg a négy kalácsokat és ha elkészültünk a fonással, mindegyiket tekerjük fel csiga formába.
  9. Egy felvert tojással kenjük le a négy kalácsot, tegyük őket sütőlapra és hagyjuk őket pihenni/kelni.
  10. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  11. Húsz-huszonöt perc alatt süssük készre a kalácsokat.

Megjegyzés

A kókuszreszelékopcionális, nyugodtan elhagyhatjuk. Nem kell ragaszkodni a csokis változathoz, csokis krém helyett használhatunk fahéjasat vagy diós krémet is, esetleg lekvárt. Kísérletezzünk bátran! Elrontani nem lehet.

csokis-kókuszos töltött kalács

csokis-kókuszos töltött kalács

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.