A gyümölcsök útja 5 lépésben

kutatók
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 21. 15:02
Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig.

Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói.

Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

  1. A génbank

A NAIK által fenntartott génbankban található az a több ezer gyümölcs változat, amelyek reprezentálják a hazai gyümölcs állomány sokszínűségét. Az 1970-es években 12 kutató járta az ország kertjeit, elhagyatott gyümölcsöseit, hogy begyűjtsék a fajtaváltozatokat, és az akkor létrehozott gyűjtemény még ma is bővül újabb tételekkel. Ennek része az a közel 800 fajtaváltozatból álló almaállomány, amely a legkülönlegesebb tulajdonságokkal és legváltozatosabb formákkal rendelkező, Kárpát-medencében honos tételeket őrzi.

  1. Nemesítés

A fajták megőrzése mellett a gyümölcskutatók másik fontos feladata a nemesítés, vagyis az új fajták létrehozása. A gyümölcsnemesítők évtizedekkel előre próbálják megjósolni a fogyasztói igényeket, és ahhoz igazodva alakítják ki a legkelendőbb gyümölcsfajtákat. A kívánt tulajdonságokat ötvözik, és elkezdik az igen hosszas, akár 20-25 éven át tartó nemesítési munkájukat, amelynek a végén egy eddig még soha nem látott, új fajta jön létre.

  1. A kutatók gyümölcsöse

A begyűjtött és nemesített fajtákat ültetvényekben őrzik, a NAIK és az MKSZN telephelyein, valamint az ország egyéb területein. Hosszú sorokban, hatalmas gyümölcsösökben sorakoznak a több évtizedes munka során felnevelt gyümölcskülönlegességek, amelyeket folyamatos odafigyeléssel, tartanak fenn, és kb. 25 évenként újratelepítenek, hogy ne öregedjenek el a fák. A folyamat sok türelmet igényel, de nagy előnye, hogy majdnem egész évben finom gyümölcsök állnak a kutatók és a látogatók rendelkezésére.

  1. A fajták ünnepe – a faiskola

Évente egyszer a kutatók megünneplik egész éves munkájukat: bemutató ültetvényben mutatják be az aktuálisan elérhető fajtákat. Az itt sorakozó különlegességeket bárki meglátogathatja, és kérésére az MKSZN szakértői szaporítanak belőle több példányt.

A termelőknek nagyon előrelátóan, már ekkor le kell adni a rendelést azokra a fajtákra, amelyeket 2 év múlva szeretnének hazavinni.

  1. Beérik az alma

Ha elkészültek a szaporított egyedek, hazavihetjük őket a kertbe, és elültethetjük. Az ültetésnek szintén megvan a megfelelő ideje és módja, ebben is segítenek az MKSZN szakértői. Egy új almafácskának ismét nagyon hosszú időbe, 2-3 évbe is telhet, amíg teremni kezd. A türelmes gondozás viszont meghozza gyümölcsét: az eredmény a finom, ropogós, magyar alma.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.