A pizzát sokan" étkezési katasztrófának" tartják, de manapság a milliónyi feltét és a számos tésztafajta megjelenésével már a fogyasztó határozza meg, hogy számára egy hizlaló, zsíros fogást, vagy egy vitaminban dús meleg ételt jelent.
A pizza egyszerre egészséges és nem egészséges, minden attól függ, hogyan készítjük. Szinte bárhol elhelyezhető a táplálkozási skálán, hiszen minden attól függ, hogy mit rakunk a tetejére és tésztájába. Ennek alapján táplálékban dús, egészséges fogás vagy egy totális étkezési katasztrófa is lehet.A sajt mennyisége, a tészta fajtája, a szélének megtöltése és a milliónyi fajta feltét miatt igazából már nem ugyanarról az “életcsaládról beszélünk”, így különböző fajtáit sem lehet egy-egy jelzővel elintézni.

Erre kell vigyázni, ha pizzát készítünk vagy rendelünk
Még az egészséges pizzák is nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak a paradicsomszósz és a sajt miatt, így azoknak is óvatosan kell választaniuk, akik csak a sóbevitelükre figyelnek. A szeletek nagysága és mérete is fontos, erre is ügyelni kell.A pizza mellett szól az, hogy a sajtban sok a kalcium, a paradicsomban levő likopin pedig a védelmet nyújt rengeteg betegség ellen. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta egészségesebb, mint hagyományos elődje, mivel egész gabonaszemeket és rostokat is tartalmaz, amiket lassabban tudunk megemészteni.
De a pizzatápértékét igazából az határozza meg, hogy mit rakunk a tetejére. A peperoni, a kolbász és az extra sajt megnöveli a telített zsír, a nátrium és a kalóriatartalmat, míg a vékonyabb tésztájú, zöldségekkel teli szeletek alacsonyabb kalóriatartalmúak, emellett a nátrium és telített zsírtartalmuk is jóval alacsonyabb.
Kalória, zsírtartalom és nátrium
A CNN helyi pizzákat hasonlított össze, hogy bebizonyítsa: óriási különbség van egyes cégek pizzaszeletei között. Elsőként az egyik nagy nemzetközi pizzázólánc vegetáriánus pizzáját említik: itt egy szelet 240 kalóriát, 4 gramm telített zsírt és 710 milligramm nátriumot tartalmaz. A húsvadászként elhíresült “mindent bele” pizzaszelet – amire peperonit, kolbászt, sonkát, szalonnát, sertés -és marhahúst is raktak – , már 480 kalóriát, 10 gramm telített zsírt és 1,180 milligramm nátriumot tartalmaz.

A fagyasztott pizzák mikrózása vagy megsütése időtakarékos megoldás, de itt is figyelni kell arra, hogy milyen összetevőket tartalmaz, és ezeknek milyenek a táplálkozási értékekei . Különösen a sótartalomra kell figyelni, mivel a fagyasztott termékeknél nem spórolnak vele. A címke elolvasásánál nemcsak a sóra kell figyelni, hanem arra is, hogy milyen zsírt raknak a fagyasztott pizzába. Mint a “friss” pizzáknál, itt is léteznek egészségesebb termékek, ilyenek a gluténmentes és a tejmentes fagyasztott pizzák.
Minél színesebb, annál egészségesebb Ha valaki otthon készíti a pizzát, érdemes egészségesebb összetevőket használni, teljes kiőrlésű lisztet, zsírszegény mozarellát vagy trappista sajtot, a paradicsomszószt és a sót pedig nem szabad túlzásba vinni. A feltétnél pedig nyugodtan dominálhatnak a színek, hiszen minél színesebb egy pizza, annál egészségesebb. Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.