Mi történik, ha rendellenes a koleszterinszint? – 2.rész

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2017. május 07. 08:00
A koleszterint többnyire a zsíros ételekkel azonosítjuk – ám ennek a viaszhoz hasonló anyagnak a többségét saját szervezetünk termeli. A vérben keringő koleszterin 75 százalékát a máj állítja elő, 25 százalékát élelmiszerekből szerezzük be. Normális szinten a koleszterin fontos szerepet játszik a sejtek munkájában. Csakhogy sok embernél a koleszterinszint meghaladja a megfelelő értéket. Mit eredményez ez?

A koleszterint többnyire a zsíros ételekkel azonosítjuk – ám ennek a viaszhoz hasonló anyagnak a többségét saját szervezetünk termeli. A vérben keringő koleszterin 75 százalékát a máj állítja elő, 25 százalékát élelmiszerekből szerezzük be. Normális szinten a koleszterin fontos szerepet játszik a sejtek munkájában. Csakhogy sok embernél a koleszterinszint meghaladja a megfelelő értéket. Mit eredményez ez?

Noha a koleszterinnek fontos feladata van szervezetünkben, mert részt vesz a sejtek munkájában, sajnos az emberek jó részénél jóval magasabb a koleszterinszint, mint ami normálisnak számít.

Cikkünk első felében a koleszterin alapvető tulajdonságairól olvashattunk. Most lássuk, ki az, aki fokozott kockázatnak van kitéve?

Koleszterin az ételeinkben

A koleszterinben gazdag ételek, így például a tojás, rák, homár ma már nem teljesen ellenzettek. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy az általunk fogyasztott koleszterinnek a legtöbb embernél kismértékű hatása van a vérkoleszterinszintre. Néhány ember tipikus „reagáló”, az ő koleszterinszintjük igencsak megnő a tojásfogyasztás után is. Legtöbbjük számára azonban a transzzsír és a telített zsír ad inkább okot aggodalomra. A napi koleszterin-fogyasztásnak 300 mg alatt kellene maradnia, egészséges ember esetében – magasabb kockázattal élőknél ez 200 mg. Egy tojásban azonban 186 mg található.

„A családi örökség”

A koleszterin két forrásból származik – a saját testünk által előállítottból és az ételekből, mindkettő hozzájárulhat a magasabb koleszterinszinthez. Egyes emberek olyan géneket örököltek, melyek következtében túl sok koleszterint termel szervezetük. Másoknál az étrend a hibás. A telített zsír jellemzően az állati eredetű élelmiszerekben található meg, így a húsban, tojásban, tejtermékekben, melyek tejjel készülnek. Sok esetben a magas koleszterinszintet a gének és az étrend együtt eredményezik.

koleszterin

Mi növeli a kockázatot?

Számos tényező járulhat hozzá a magas koleszterinszinthez. Ilyen a telített zsírokban és koleszterinben gazdag étkezés; a családi örökség; a túlsúly, az elhízás; az idősebb kor.

Jellemzően, a menopauza időszakáig a nőknek alacsonyabb a teljes koleszterinszintjük, mint a velük egykorú férfiaknak. A jó koleszterinből (HDL) ugyancsak magasabb mennyiség van szervezetükben. Az oka az ösztrogén, mert ez a női hormon növeli a HDL koleszterin szintjét. E hormon szintje a termékeny években a legmagasabb, ám amikor egy nő eléri az 55 éves kort, a magas koleszterinszint esélye megnő.

Ma már arra is van bizonyíték, hogy a koleszterin már gyermekkorban elkezdheti károsítani az artériákat – s az élet későbbi időszakában akár ateroszklerózis (az artériák beszűkülése) is kialakulhat. Fontos tehát már tinédzserként odafigyelni a gyermekre: 2 és 19 éves kor között 170 alatti érték ideális a teljes koleszterinszint tekintetében.

Miért gond a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint a koszorúér-betegség, a szívroham, a stroke legfőbb oka. Sőt, kutatók szerint az Alzheimer-kór kockázatát is növeli. Emeli a plakkok kialakulásának esélyét az artériákban, beszűkítve azokat. A véráramlást mindez korlátozza – s nem nehéz kitalálni, hogy ha ez zavart szenved, stroke vagy szívinfarktus következik be.

koleszterin

Mit tehetünk ellene?

Az étrend megváltoztatása hatékony eszköz a koleszterinszint szabályozásában. A rostok fogyasztása kifejezetten előnyös, az oldható rostok segítenek csökkenteni a rossz (LDL) koleszterin szintjét. Forrásai leginkább a teljes kiőrlésű kenyerek, gabonapelyhek, a zabkása, friss – és szárított gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, vesebab.

A napi kalória-bevitel legfeljebb 35 százaléka származhat zsírból. De nem minden zsír egyforma – a telített zsírok, melyeket állati termékekben, trópusi olajokból szerezhetünk be, növelik a rossz koleszterin szintjét. A transzzsírok pedig nemcsak ezt emelik, de a jó koleszterin jelenlétét is csökkentik. Az előnytelen zsírokat sajnos számos péksüteményben is megtaláljuk: fánkokban, krumpliban, chipsben, kekszekben, margarinban. A telítetlen zsírok viszont csökkentik a rossz koleszterin szintjét, egészséges étrenddel kombinálva: avokádóban, olívaolajban, földimogyoróolajban megtalálhatók.

Tartsuk észben, hogy a teljes zsírtartalmú tejek fehérjében gazdagok, de fő forrásai a koleszterinnek is. Szójaproteinnel, tofuval helyettesíthetjük bizonyos ételekben. A hal szintén remek választás – a lazac például igen sok Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mely javítja a koleszterinszintet. Heti két alkalommal ajánlott halat enni!

Az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend még az alacsony zsírtartalmúnál is jobb lehet a koleszterinszint javítására. Kutatások szerint az alacsony szénhidrát-tartalmú diétán levőknél a HDL, azaz jó koleszterin szintje jelenősen növekedett, azokhoz képest, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.

Ezen felül a fogyás, a dohányzás elhagyása, a több testmozgás szintén segít a koleszterinszint javításában.

Van más megoldás?

Amennyiben a családban is jellemző a magas koleszterinszint, az életmódváltás nem mindig elég a megoldáshoz. Ilyen esetekben gyógyszerekkel – főként sztatinokkal -, s étrend-kiegészítőkkel igyekszenek segíteni a páciensnek. Utóbbiak közül a növényi szterinek, árpa, zab, rost és zöld tea kiemelkedő.

A görögszéna mag, az articsóka levél kivonata, a szent bazsalikom és a mezei cickafark ugyancsak javasolt koleszterinszint csökkentésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.