Nem hiába mondják gyerekkorunk óta, hogy együnk répát! Élesítsük látásunkat gyógynövényekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel!
Tegyünk érte, hogy ne minél tovább jól lássunk: ne járjon együtt az időskorral a szem romlása is!
A zöld leveles zöldségekről ódákat zengenek, hiszen számos betegség előzhető meg rendszeres fogyasztásukkal. Nemcsak erre jók azonban, hiszen a szem egészsége is karbantartható velük, s élesebbé teszik a látást! Mielőtt szemüvegre lenne szükségünk, próbálkozzunk meg a szelíd gyógymódokkal!
Megfelelő tápanyagbevitellel, így elegendő antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag elfogyasztásával, máris sokat tettünk a szemünkért. A színes gyümölcsökre általában jellemző, hogy jó hatással vannak a szemre, javítják a látást.
Ilyenek a zöld leveles zöldségek is, mindegyikben találhatók ugyanis karotinoidok. Közülük kettő színanyag, a lutein, valamint a zeaxantin a kutatók szerint, a látásteljesítmény fokozásában élen jár. A retinára gyakorolt hatásuk igen fontos, valószínű, hogy védik a káros hullámhosszú fénytől is.
A kontrasztot növelik, képesek arra, hogy a vakító fény miatt adódó kellemetlenségeket csökkentsék. Még a látótávolság növelésében is lehet szerepük, mivel lerövidítik a szem alkalmazkodásának idejét. Amerikai kutatók már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a lutein és a zeaxantin védi a szemlencsét, valamint a retinát.
Így nyújt védelmet az időskorban kialakuló szembetegségek, a makuladegeneráció, valamint a szürkehályog ellen. A korábban antioxidánsokkal végzett vizsgálatok során a kutatók arra jöttek rá, hogy a szembetegségek megelőzésében, a C- és az E-vitamin nagyobb mennyiségű bevitele a szervezetbe is fontos szerepet játszik.
Ha tehát minél tovább meg akarjuk őrizni tökéletes látásunkat, fogyasszunk naponta többféle gyümölcsöt és zöldséget! Hogy könnyebb legyen eligazodni, a szem egészségéért elsősorban a mélyzöld, vörös, valamint a sötét sárga zöldségeket, gyümölcsöket érdemes fogyasztani!
Lutein és zeaxantin a tojássárgájában, a kukoricában, és a spenótban is megtalálható. Zöldségek közül remek a brokkoli, a karfiol, kelbimbó. Ne feledjük persze az oly sokat emlegetett sárgarépát sem! A répa titka, hogy sok benne a béta-karotin, mely szervezetünkben A-vitaminná alakul.
A-vitamin hiányában szemszárazság lép fel, és farkasvakság alakulhat ki. Narancssárga gyümölcsök, zöldségek ugyancsak tartalmaznak béta-karotint. A szem erősítésére kiválóak bizonyos gyógynövények is. Ide sorolható a citromfű vagy szemvidítófű, az áfonyalevél, az aloe vera, a búzafű. Vitamin- illetve ásványi összetétele miatt, a petrezselyem is pozitív hatással van a látásra, A-vitaminban szintén gazdag.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.