Figyelj jobban! – 7 remek, koncentrációt segítő ital és étel

koncentráció
PUBLIKÁLÁS: 2017. február 20. 08:50
Az odafigyelés, bármennyire vágyunk is rá, nem mindig megy könnyen. Különösen manapság, a koncentrációt több dolog is ronthatja. Mit érdemes innunk, ennünk, ha jobban szeretnénk e téren teljesíteni? Lássuk a palettát, mely koncentrációt segítő ételekkel és italokkal van tele.

Az odafigyelés, bármennyire vágyunk is rá, nem mindig megy könnyen. Különösen manapság, a koncentrációt több dolog is ronthatja. Mit érdemes innunk, ennünk, ha jobban szeretnénk e téren teljesíteni? Lássuk a palettát, mely koncentrációt segítő ételekkel és italokkal van tele.

Napjainkban különösen sokszor kapjuk magunkat azon, hogy jobban oda kéne figyelnünk – munkánkra, beszélgetésekre, mindennapi feladatokra. Nos, hogy mennyire működik jól a koncentráció, nemcsak attól függ, pihentünk-e eleget vagy fogyasztunk-e kellő mennyiségű vitamint.

Érdemes a palettát szélesíteni koncentrációt segítő ételekkel és italokkal is, melyek fokozzák a memóriát és az agyműködést. Melyek ezek?

1.Koffein: mindenki tudja, hogy energetizál és koncentrációt segítő ital a koffeintartalmú kávé, az energiaital vagy épp a csokoládé. Felébreszt, de a hatása rövidtávú. A kevesebb több belőle! Ha túlzásba esünk, csak az ellenkező hatást érjük el.

2.Cukor gyümölcsből: itt elsősorban a glükózra kell gondolni, amelyet szervezetünk a megevett cukrokból és szénhidrátokból szerez be. Emiatt koncentrációt segítő ital például egy pohár édesség, rövidtávon serkenti a memóriát, gondolkodást, mentális képességeket.

Ám ha túl sokat iszunk belőlük, az rossz hatással is lehet emlékezőtehetségünkre – s persze a vonalainkra. Olyan cukrokat fogyasszunk – főleg gyümölcsökből! -, amelyek ösztönzik a gondolkodást, de nem hizlalnak.

3.Együnk reggelit: az agy munkájának felpörgetése érdekében mindig fogyasszunk reggelit. Tanulmányok szerint is segíti a rövidtávú memóriát és a figyelmet – az a diák, aki reggelizik egy komoly feladat elvégzése előtt, jobban teljesít, mint aki kihagyta ezt a fontos étkezést. Koncentrációt segítő ételeket érdemes enni, így például teljes kiőrlésű gabonát, mely rostban gazdag, tejterméket, gyümölcsöt. A magas kalóriás élelmiszereket ugyanakkor nem árt kerülni, mert éppenséggel gátolják az odafigyelést.

4.Hal: kiemelkedő fehérje-forrás és hatékony agymunka-segítő a hal, mivel Omega-3 zsírsavban gazdag, mely az agy egészségének kulcsa. Az Omega-3 zsírsavat nagy mennyiségben tartalmazó étrendet a demencia- és a stroke kockázatának alacsonyabb esélyéhez kötik. Lassítja a mentális leépülést. Létfontosságú szerepet játszik a memória serkentésében, különösen idősebb korban. Heti kétszer érdemes halat fogyasztani.

5.Dió és csokoládé: a dió, a magvak jó E-vitamin antioxidánsforrások, melyeket a kutatók szintén összefüggésbe hoztak már idősebbeknél a kognitív hanyatlás késleltetésével. Az étcsokinak erőteljes antioxidáns hatása van, s természetes stimuláló anyagokkal is bír, koffein van benne. Naponta lehet enni e koncentrációt segítő ételekből, de mindig csak egy keveset.

6.Teljes kiőrlésű magvak és avokádó: a test minden szerve a vérkeringésre támaszkodik, főleg az agy és a szív. A teljes kiőrlésű gabonában és gyümölcsben gazdag étrend csökkenti a szívbetegség és a stroke esélyét, mert mérsékeli a rossz koleszterin szintjét és az erekben a plakk-képződés valószínűségét. A gabona rosttal és E-vitaminnal tölt fel, az avokádóban pedig egyszeresen telítetlen zsírt találunk, mely elősegíti az egészséges véráramlást.

avokádó

7.Áfonya: kutatások szerint az áfonya nemcsak koncentrációt segítő étel, védi is az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól – sőt, csökkenti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait.

Nem kérdés: ha szervezetünk nélkülözi az elengedhetetlen tápanyagokat, az a koncentrációra rossz hatással van. Ha túl keveset, vagy túl sokat fogyasztunk belőlük, az odafigyelés képessége megsínyli. Egy nehéz étel fáradttá tesz, a kevéske kalória pedig zavaró éhségérzetet okoz.

A lényeg tehát a kiegyensúlyozott étrend, amely egészséges ételek széles skáláját vonultatja fel.

A boltok polcai tele vannak étrend-kiegészítőkkel is – s noha közülük nem kevés agyat serkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így pl. a B-, C-, E-vitamin, a béta-karotin, a magnézium, ezek főleg azok számára előnyösek, akik egyébként nélkülözik étrendjükből e tápanyagokat. A különböző vitaminokkal, a ginsenggel, a gingko-val kapcsolatban sem árt konzultálni orvosunkkal, mielőtt rájuk bízzuk magunkat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.